Cum decurge o repatriere din Danemarca?

Etichete:
No items found.

Decesul unei persoane dragi în afara tării vine cu o multitudine de obstacole noi. Acest proces de repatriere din Danemarca este cel mai bine abordat cu răbdare și grijă.

De aceea noi te încurajăm să apelezi la o firmă funerară cu experiență în acest domeniu. Funero este ajutorul potrivit pentru familiile care vor să-i conducă pe ultimul drum pe cei dragi decedați în Danemarca.

1. Actele pe care trebuie să le pregătești 

 • Pașaport/buletin decedat (copie)
 • Pașaport/buletin aparținător, (un membru de familie de gradul 1) 
 • Date necesare: 
 • locul unde a avut loc decesul 
 • morga unde se află decedatul 
 • data decesului 

În cazul în care se ocupă o agenție funerară de procesul de repatriere din Danemarca vei avea nevoie și de o împuternicire prin care îți oferi acordul pentru ca agenții funerari să poată solicita documentele necesare și să preia decedatul. Documentul va fi întocmit de către agenția funerară cu care decizi să colaborezi, iar mai apoi tu vei semna actul

2. Care sunt pașii pentru obținerea documentelor necesare repatrierii?

În primul rând trebuie contactat spitalul în care se află decedatul (în cazul în care decesul a avut loc la spital)  sau firma din Danemarca care a preluat trupul (în cazul în care decesul a avut loc la domiciliu), pentru a solicita certificatul medical constatator (DODSATTEST-INDBERETTER)

Mai apoi este nevoie de actul, în original, Dødsattest de la poliție sau spital, după caz. Acesta trebuie să conțină obligatoriu cele 2 pagini:

 1. prima pagină cu semnătura și ștampila celor care au constatat decesul
 2. cea de-a doua pagină trebuie să specifice faptul că transportul decedatului în afara țării se poate realiza în siguranță. Este nevoie să fie specificat faptul că cauza decesului nu a fost o boală care este infecțioasă, transmisibilă (dacă nu este specificat acest lucru pe document, transportul nu poate avea loc).

În caz de deces subit, cum ar fi suicid, crimă, etc., (un caz medico-legal) trebuie contactată poliția. În momentul în care poliția va elibera mai apoi un document care să specifice faptul că acest caz nu reprezintă niciun obstacol medico-legal, doar atunci se poate aplica pentru un certificat de deces.

Unde aplici pentru un certificat de deces?

În Danemarca evidența este făcută de către parohii, nu de primărie- stare civilă. Astfel dacă persoana decedată avut un Cod Numeric Personal danez (PCR NUMBER) și reședință în Danemarca, decesul va fi înregistrat la parohia cea mai apropiată de locul de reședință. 

Dacă decedatul nu a avut o reședință daneză și un număr PCR atunci decesul va fi înregistrat la parohia cea mai apropiată de locul unde s-a întâmplat acest eveniment. Desigur acest lucru poate amâna un pic procesul de repatriere. 

3. Cum obțin un pașaport mortuar?

Documentele care trebuie pregătite pentru aplica pentru un pașaport mortuar sunt: 

 • Certificatul medical constatator, Dødsattest, în original.
 • Decizia autorității funerare privind „Cererea de înmormântare sau incinerare” (Begravelsesmyndighedens afgørelse på 'Anmodning om Begravelse og Ligbrænding), care se obține de la de la biserică
 • trebuie completate două formulare semnate și stampilate de către firma de pompe funebre scanate și trimise persoanei de contact care se ocupă de ridicarea actelor în DK. Cele două formulare se pot descărca la link-urile de mai jos.
 • Formular de cerere pentru transportul decedatului în străinătate
 • Atestarea faptului că sicriul este zincat conform standardelor europene.

Cu aceste documente trebuie să te prezinți la cel mai apropiat Departament pentru Siguranța Pacienților din regiune.

 

4. Cât durează procesul de repatriere?

Perioada acestui proces poate varia în funcție de:

 • durata întocmirii documentelor
 • dacă decesul are loc în mod subit cazul este transferat la poliție, astfel transportul defunctului este amânat până când ancheta va fi finalizată

Echipa Funero este alături de tine. Dacă ai pierdut un om drag în Danemarca, ne poți contacta pentru repatriere decedați Danemarca la numărul de telefon 0728 724 724.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.