Ce faci în cazul unui deces – îndrumar printre acte și detalii

Etichete:
No items found.

Pierderea unei persoane dragi este o experiență extrem de dureroasă și reprezintă o adevărată încercare.

În multe cazuri, cei care sunt puși în fața organizării funeraliilor sunt tineri, nu știu ce au de făcut, nu cunosc obiceiurile locului și, uneori, nici nu pot ajunge la locul decesului imediat ce s-a produs.

Pe vremuri, oamenii își rânduiau din timpul vieții lucrurile necesare pentru înmormântare. Pregăteau totul conform datinilor, dar, pe măsură ce societatea a evoluat, s-au schimbat și unele aspecte legate de întregul proces funerar.

Dincolo de pierderea suferită, dincolo de tristețe și durere, sunt anumite proceduri ce trebuie urmate obligatoriu, în funcție de situație. Cu ajutorul unui partener potrivit, care să te ghideze și să te ajute în astfel de momente, un eveniment dureros poate fi, măcar, mai puțin stresant.

Venim în întâmpinarea posibilelor întrebări sau nelămuriri pe care le poți avea, cu câteva îndrumări despre pașii care trebuie urmați în astfel de situații.

Anunțarea decesului și obținerea Certificatului constatator – Deces la domiciliu

Dacă decesul are loc acasă, ca urmare a unei îndelungi suferințe, sau poate a vârstei înaintate, prima data trebuie să iei legătura cu medicul de familie. Acesta va constata decesul.

După constatarea decesului vei obține Certificatul constatator pe baza căruia primești Certificatul de deces.

După ce vorbești cu medicul de familie, următorul pas este să apelezi la o firmă de Servicii Funerare din zonă care să ridice trupul neînsuflețit de acasă.

Dacă decesul intervine acasă în urma unui accident este obligatoriu să apelezi serviciul de urgență 112.

În această situație vei primi Certificatul constatator de la spital, după autopsie.

Deces la spital

În situația unui deces în spital, procedurile sunt puțin mai simple.

Aici, personalul medical eliberează Certificatul constatator, iar personalul specializat se ocupă de pregătirea trupului neînsuflețit pentru înmormântare. Mai exact, îl vor îmbălsăma și îmbrăca.

Și în această situație este nevoie să apelezi la o firmă de Servicii Funerare. Vei avea nevoie de sicriu și de ajutor cu transportul de la spital până la locul unde se organizează priveghiul și apoi, înmormântarea.

Deces în străinătate

Dacă decesul are loc în afara țării și este necesară repatrierea trupului neînsuflețit primul lucru pe care îl ai de făcut este să apelezi la o firmă de Servicii Funerare care se ocupă cu repatrierea decedaților.

Firma o să te îndrume să îndeplinești procedurile legale în țara în care a survenit decesul. În felul acesta, totul va decurge într-un mod profesionist, ușor și rapid, iar costurile vor fi reale și cât mai mici.

Când totul este în regulă din punct de vedere legal, firma angajată va merge în străinătate să ridice trupul neînsuflețit.

Obținerea Certificatului de deces

Certificatul de deces este actul oficial care confirmă, practic, decesul unei persoane și, asemenea unui certificat de naștere, sau a unui certificat de căsătorie, se eliberează de către un organ abilitat, de obicei, Registrul de Stare Civilă de pe raza domiciliului persoanei decedate.

Pentru obținerea Certificatului de deces, ai nevoie de următoarele documente (la care se mai pot adăuga altele, în funcție de particularități):

  • Certificatul constatator al decesului
  • Actul de identitate al persoanei decedate, în original
  • Certificatul de naștere și de căsătorie (după caz) al persoanei decedate, în original și copie
  • Livretul militar al persoanei decedate, dacă este cazul
  • Actul de identitate al persoanei care declară decesul
  • Documente care dovedesc gradul de rudenie cu persoana decedată

Important! Declarația decesului se face în maxim 48 de ore. Dacă acest termen se depășește nu vei mai obține Certificatul de deces fără aprobarea Parchetului.

Odată cu Certificatul de deces, se va elibera și o Adeverință de înhumare ce va fi necesară mai departe, pentru înmormântare. Fără această adeverință, nu se poate realiza înmormântarea sau incinerarea, după caz.

Acestea sunt documentele de care ai nevoie pentru un deces. Într-un articol următor vom reveni și cu date despre pașii pe care îi ai de îndeplinit pentru pregătirea defunctului și a înmormântării.

Până atunci, ai posibilitatea să comemorezi pe Funero un om drag care s-a stins din viață. Încarcă o poză dragă cu el și aprinde o lumănare în amintirea lui pe https://www.funero.ro/adauga-memorial.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.