Ce este doliul complicat și cum se manifestă?

Decesul unei persoane dragi reprezintă un eveniment greu de gestionat din punct de vedere emoțional. Starea de șoc la aflarea veștii, vina și tristețea de după fac parte din procesul de trăire al doliului.

Însă ce se întâmplă atunci când aceste stări se prelungesc? În această situație, este necesară o discuție despre așa-numitul doliu complicat. Ce este el, cum se manifestă și cum se poate vindeca vom afla în cele ce urmează.

Ce este doliul complicat?

Putem spune că doliul este un cumul de reacții emoționale la pierdere. Însă doliul complicat reprezintă mult mai mult decât atât.

Toți cei care pierd pe cineva se confruntă cu o perioadă de doliu psihologic care pot ține de la câteva săptămâni la câteva luni. Însă atunci când discutăm despre a doua variantă, stările și simptomele pe care le are cineva care a trecut printr-un eveniment ca acesta se prelungesc.

În linii mari, putem spune că doliul complicat este varianta mai severă a doliului normal.

Depresia specifică perioadei de doliu sau doliul complicat

Am aflat cu alte ocazii că, în urma unui deces, persoanele care făceau parte din viața celui decedat pot suferi reacții emoționale puternice, precum așa numita depresie specifică perioadei de doliu.

Ei bine, putem spune că această depresie reprezintă o parte din doliul complicat. Dar cum se manifestă acesta, mai exact?

Cum se manifestă doliul complicat?

În literatura de specialitate, doliul complicat mai este recunoscut și sub denumirea de doliu patologic.

Dacă ai alături o persoană care suferă din cauza pierderii cuiva sau chiar tu te confrunți cu stări emoționale intense, iată ce ar trebui să știi despre manifestarea doliului complicat:

  • ți-e greu să-ți continui viața știind că persoana dragă a decedat,
  • îți dorești să mori pentru a fi alături de persoana pe care tocmai ai pierdut-o,
  • dezvolți adicții (droguri, alcool, social media),
  • ai gânduri suicidare pe care nu vrei să le controlezi,
  • analizezi excesiv evenimentul neplăcut (de ex. circumstanțele în care a decedat),
  • îți e greu să accepți pierderea suferită,
  • te gândești mereu cât de nedrept este ce s-a întâmplat,
  • ai sentimentul că o parte din tine a murit o dată cu persoana respectivă,
  • valuri de emoții intense: ești foarte furios, mânios, irascibil sau extrem de trist și apatic,
  • existența ta pare lipsită de orice sens,
  • ai gânduri ruminative (gânduri obsesive) despre deces.

Mai trebuie menționat faptul că toate stările de mai sus sunt experimentate la intensitate mare sau în pusee de trăire a doliului mai mult de 6 luni de la deces.

Într-adevăr, manifestările sunt asemănătoare cu cele ale doliului normal, însă avem câteva diferențe în cazul doliului complicat.

Diferențe între doliul normal și doliul complicat

Una dintre marile diferențe dintre cele două tipuri de doliu este perioada. Doliul normal ține până la 6 luni. Însă stările care țin mai mult de 6 luni de la deces și atenție, nu scad în intensitate, pot fi încadrate la doliu patologic.

Evident, trăirea doliului este complicată pentru oricine pentru că trecerea prin acest proces depinde foarte mult de:

  • legătura emoțională avută cu persoana trecută în neființă,
  • personalitatea celui care trece prin travaliul doliului,
  • istoricul traumatic.

O altă diferență este incapacitatea reintegrării activităților de dinaintea decesului. Persoana care trece printr-un doliu patologic nu mai este funcțională, nu își mai poate relua obiceiurile, îi e foarte greu sau refuză să mai meargă la locul de muncă.

În plus, evită tot ce înseamnă adunare socială și, dacă vorbește cu cineva, subiectul va fi bineînțeles, persoana care a trecut în neființă.

Cum se poate gestiona și vindeca doliul complicat?

Așa cum probabil ai intuit, gestionarea doliului complicat poate fi mult mai dificilă în comparație cu doliul normal. Însă nu imposibilă.

Dacă ai de-a face cu o situație asemănătoare, nu ezita să ceri sfatul specialiștilor, fie că vorbim despre psihologi, psihoterapeuți, psihiatrii sau specialiști în sănătate mintală. Aceștia sunt în măsură de a oferi suport emoțional și de ajuta persoana în cauză să integreze suferința și să accepte realitatea.

Participarea la un grup de suport dedicat acestei experiențe poate, de asemenea, să ajute la revenirea la normalitate după doliu.

Nu uita, găsești aici sfaturi și ajutor pentru a trece mai ușor peste decesul persoanelor dragi. Aprinde o lumânare virtuală și păstrează-le amintirea vie cu ajutorul primului memorial virtual din România.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.