Puseele de trăire a doliului apărute la o perioadă lungă de deces

Trăirea doliului este o etapă importantă atunci când discutăm despre pierderea cuiva drag. Trecerea prin etapele doliului nu poate fi evitată deoarece reprezintă un pas spre vindecare și spre umplerea golului lăsat de pierderea celui drag. Dar cum reușim să înțelegem puseele de trăire a doliului care apar după o perioadă mai lungă de la deces?

Se presupune că trăirea doliului, cu toate etapele ei, este liniară. Ai parte de șocul inițial, apoi e necesar să conștientizezi pierderea persoanei dragi. Însă, din acest punct, e posibil ca lucrurile să stea diferit pentru fiecare persoană în parte.

De obicei, dacă ai pierdut pe cineva, după parcurgerea primelor etape, urmează un episod depresiv, de retragere în sine, de trăire și înțelegere a emoțiilor. Poți identifica episoadele, reușind să combați depresia specifică perioadei de doliu. Dar acest lucru nu este obligatoriu.

Fiecare om trăiește durerea diferit. De aceea vom discuta astăzi mai multe despre puseele de trăire a doliului care apar la o perioadă lungă de deces și cum se manifestă.

Trăirea doliului și importanța lui

Ce faci în cazul unui deces și trăirea doliului în sine sunt etape care te ajută să treci peste durerea pierderii celui drag. De aceea, când discutăm despre trăirea doliului, este important să:

  • dai frâu emoțiilor de orice fel,
  • să accepți că treci prin stări greu de gestionat,
  • să accepți ajutorul apropiaților,
  • să nu te rușinezi cu privire la ce simți,
  • să nu te izolezi.

Doar așa vei reuși să te simți, la un moment dat, întreg, să accepți că cel drag care a plecat nu se mai întoarce. Și să-ți continui călătoria către acceptare.

Însă, de cele mai multe ori, durerea nu are limite. Și, cum spuneam mai sus, fiecare persoană în parte o trăiește diferit. Chiar dacă au trecut ani de la pierderea persoanei dragi, sunt șanse să retrăiești sentimente intense și greu de gestionat. Și nu numai atât.

Stările menționate mai sus pot fi încadrate la pusee de trăire a doliului. Ce înseamnă și cum se mai manifestă acestea?

Ce sunt puseele de trăire a doliului și de ce apar

Puseele de trăire a doliului care apar după mult timp de la deces pot semăna foarte mult cu tot ce trăiești imediat după deces. Singura diferență este că acestea se pot manifesta și după mulți ani de la pierderea suferită, în unele cazuri.

Legătura pe care o aveai cu cel decedat poate dicta natura puseelor de trăire a doliului. Cu cât legătura era mai puternică, cu atât acestea pot reveni sub diferite forme peste ani. Cu aceeași încărcătură emoțională greu de gestionat.

E posibil și ca modul în care cel drag a dispărut dintre cei vii să te fi afectat puternic. O moarte violentă sau neașteptată poate lăsa răni adânci și greu de vindecat.

Cum se manifestă puseele de trăire a doliului care apar după mult timp de la deces

Chiar dacă ești în plin proces de revenire, adică în ultima etapă a doliului, puseele pot apărea sub forma acelor sentimente pe care le-ai trăit imediat după deces sau în săptămânile ulterioare, adică:

  • sentimente de frustrare,
  • sentimente de frică și anxietate,
  • sentimente de furie și vinovăție.

Ți se mai poate întâmpla să petreci destul de mult timp în spirala autoreproșurilor. Sau să te confrunți cu gânduri ruminative (gânduri obsesive, care se repetă), să auzi în mintea ta: De ce nu am făcut mai mult să-l ajut? De ce am fost atât de slab? De ce nu am fost mai mult timp alături de el?

Te mai poți confrunta și cu:

  • tulburări de apetit,
  • tulburări de concentrare,
  • probleme cu somnul,
  • tensiune în piept,
  • senzație de sufocare,
  • nod în gât,
  • confuzie,
  • irascibilitate,
  • nevoia de a plânge,
  • tristețe,
  • dor.

Toate manifestările de mai sus sunt normale în cazuri de deces și e necesar să fie tratate cu seriozitate. În același timp, dacă treci prin stările enumerate, este în regulă să le accepți și să le validezi.

Cu cât le ascunzi mai mult, cu atât sunt șanse să te vindeci mult mai greu, iar doliul să nu se sfârșească niciodată.

Pusee de trăire a doliului sau doliul întârziat

Sunt cazuri în care puseele de trăire a doliului care apar după mulți ani de la deces să fie rezultatul unor sentimente înăbușite sau nevalidate la momentul respectiv.

Practic, dacă ai pierdut pe cineva, sunt șanse să nu poți trăi imediat după deces durerea și disconfortul greu de gestionat al separării. E posibil să trăiești doliul doar în mintea ta, să știi că s-a întâmplat, să-l accepți, dar să nu-l poți exprima din punct de vedere emoțional.

Peste un timp, apare un puseu de trăire al doliului sau doliul întârziat. Începi să te manifești și din punct de vedere emoțional și să trăiești toate sentimentele.

Memorialul Funero, sprijin pentru tine

Indiferent când resimți durerea care marchează pierderea celui drag, te asigurăm că suntem alături de tine cu sfaturi și îndrumări. Memorialul Funero te poate ajuta să treci mai ușor peste suferința pierderii.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.