Pierderea unei persoane pe care ai iubit-o și cu care ai împărtășit multe momente frumoase pe parcursul vieții este un eveniment dureros pentru oricine.
Depresia specifică doliului poate apărea la multe persoane și face parte din procesul de vindecare spirituală. De aceea, este necesar să ai multă răbdare cu tine și încredere că, la un moment dat, chiar dacă durerea există, vei reuși să zâmbești din nou. Vei accepta că persoana decedată a plecat, de fapt, într-un loc mai bun.
Este greu de exprimat în cuvinte ceea ce simți atunci când un om apropiat trece în neființă. Indiferent de context, vârstă, naționalitate, durerea este aceeași peste tot; un sentiment pe care-l poți simți chiar și după ce a trecut îndeajuns de mult timp de la nefericitul eveniment.
Însă cum reușești să treci peste depresia specifică doliului?
Suntem aici, alături de tine, cu explicații și sfaturi, pentru a te ajuta să-ți trăiești suferința. Și să o înțelegi. Astfel, cu pași mici, dar siguri, vei reuși să ajungi pe traiectoria călătoriei de acceptare.
Ce este depresia și cum îți afectează viața
Depresia, cunoscută și ca tulburare depresivă majoră, îți afectează modul de a privi lucrurile. Ca și cum cineva ți-ar așeza lentile fumurii pe ochi. Totul devine opac.
Nu mai ai niciun interes pentru lucrurile care te făceau fericit la un moment dat. Ești trist și vezi în jur numai tristețe. Simptomele depresiei pot varia de la un stadiu ușor la un stadiu sever.
În plus, din cauza depresiei:
- îți poți dori să dormi la nesfârșit, pentru a nu mai avea contact cu realitatea searbădă,
- poți avea insomnii din cauza gândurilor care nu-ți dau pace,
- mănânci mai mult decât ar trebui,
- mănânci prea puțin,
- te poți simți vinovat,
- simți nevoia să te izolezi de cei din jur.
Există mai mulți factori de risc pentru apariția depresiei, dar unul dintre cei mai cunoscuți este pierderea cuiva drag.
Depresia specifică doliului este asemănătoare cu depresia care apare din cauze genetice sau biochimice. Simptomele nu sunt diferite.
Cum se manifestă depresia specifică doliului?
Depresia specifică doliului apare când cineva drag a trecut în neființă. Gândul că persoana decedată a dispărut dintr-o dată din viața ta te poate măcina până la epuizare.
Te poți simți vinovat, este firesc acest lucru. Crezi că, dacă ai fi făcut mai multe pentru persoana respectivă, ea ar fi fost aici, nu ar fi decedat. Simți că nu i-ai spus tot ce trebuia, că poate nu i-ai spus cât de mult înseamnă pentru tine.
În afară de aceste gânduri de vinovăție, tristețea specifică perioadei de doliu este și ea acolo. Simți că te afunzi într-un întuneric fără cale de ieșire. Nu vrei să mai vorbești cu nimeni, te închizi în tine și refuzi orice dialog sau ajutor de la cei de lângă tine.
Iar cele 7 stadii ale durerii încep să se desfășoare.
H2: Ce poți face pentru a trece peste depresia specifică doliului?
Știm că trecerea unui om drag în neființă este extrem de greu de acceptat. Mai ales când atașamentul față de acesta era mare.
Pare că viața ta s-a oprit pentru câteva momente și că nimic nu mai are sens. Însă această stare va trece, la un moment dat. Depinde doar cum reușești să o gestionezi.
Uite câteva sfaturi pe care le poți urma, în ritmul tău, pentru ca depresia specifică doliului să poată fi mai ușor de privit în ochi.
Acceptă-ți emoțiile și fii blând cu tine
Depresia specifică doliului vine cu o întreagă suită de emoții și stări, toate negative. Este foarte important să le accepți. Să le accepți existența și să le conștientizezi, în primă fază.
E normal să te simți pierdut, părăsit, trist, să simți că te doare inima de durere. E normal să te doară în piept de la plânsul frecvent.
E important să oferi emoțiilor tale respectul pe care îl merită și să le lași să se manifeste.
Un alt lucru important este să nu te grăbești în a le trăi sau a le justifica. Fii blând cu tine și acceptă-ți ritmul.
Încearcă să nu te izolezi
E greu de urmat acest sfat, mai ales când te confrunți cu depresia specifică doliului. Poate că simți nevoia să te afunzi într-o cameră în care să nu intre nimeni niciodată. Și e normal.
Însă, încearcă pe cât posibil să rămâi în preajma oamenilor. Contactul cu alți semeni te ajută să treci mai repede peste depresia specifică doliului, te ajută să nu te mai gândești, măcar și pentru câteva minute, la durerea resimțită. Plus că, vei afla că nu ești singurul îndurerat și că sentimentele tale sunt împărtășite și de cei din jurul tău.
Încearcă să ieși în aer liber
Natura ajută oamenii să se simtă mai bine indiferent de evenimentele care se petrec în viața lor. Pentru depresia specifică doliului, o plimbare în aer curat poate face minuni. Sunt de ajuns câteva minute pe zi.
Privește un petec verde de iarbă, observă frunzele copacilor, atinge-le, ascultă cântecul păsărilor. Stimulii vizuali, auditivi și tactili te vor ajuta să-ți liniștești un pic sufletul. Natura explică mersul vieții și te ajută să gestionezi mai bine toate gândurile pe care le simți cu tot trupul.
Cât poate dura depresia specifică doliului?
Depresia specifică doliului poate să se întindă pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă.
Fiecare ființă umană se eliberează diferit din chingile durerii. Noi îți recomandăm să-ți respecți sentimentele de tristețe și să le trăiești în ritmul tău. Urmează sfaturile pe care ți le-am oferit atunci când simți că ești pregătit.
Dacă depresia specifică doliului se prelungește prea mult, nu ezita să ceri ajutorul unui specialist, cum ar fi un psihoterapeut. Vorbește deschis cu cei din jurul tău și găsește empatia care să te ajute să depășești momentele de cumpănă.
Suntem lângă tine cu sfaturi și ajutor atunci când pierzi pe cineva drag. Nu ești singur.