Atunci când are loc un eveniment precum pierderea cuiva drag, apar ca răspuns anumite reacții emoționale. Fie că vorbim despre tristețe, furie, anxietate, toate aceste stări pot dezechilibra din punct de vedere emoțional.
Cu siguranță ai fost alături de cineva care a pierdut o persoană apropiată. Sau ai auzit de un episod asemănător. Și te-ai întrebat cum poți ajuta aceste persoane. Întâi, e necesar să înțelegi mai multe despre reacțiile emoționale pe care le trăiește cineva în urma pierderii unei persoane dragi. Apoi putem vorbi despre cum le poți susține din punct de vedere emoțional.
Ce reprezintă reacțiile emoționale la pierdere?
Pierderea cuiva drag este un eveniment dificil și stresant din toate punctele de vedere. Iar reacțiile emoționale nu numai că sunt copleșitoare, dar se gestionează și foarte greu. Mai mult, sunt greu de înțeles pentru cei care nu au trecut niciodată printr-un episod asemănător. Sau pentru cei care au personalități mai puternice.
Însă, pentru cei cu personalități sensibile, lucrurile nu sunt atât de ușoare. Chiar dacă noi, ca indivizi, suntem obișnuiți cu emoțiile, reacțiile pe care le poate avea cineva care tocmai a pierdut o persoană drag pot sfida, uneori, normalul.
Astfel, reacțiile emoționale sau, mai bine zis, emoțiile reprezintă răspunsurile la situații externe sau interne.
În cazul decesului unei persoane dragi, reacțiile emoționale sunt, de cele mai multe ori, complexe și copleșitoare. Vorbim despre:
- șoc,
- vină,
- furie,
- teamă,
- tristețe.
Pe scurt, reacțiile emoționale la pierdere reprezintă emoțiile copleșitoare pe care le trăiește persoana care a suferit pierderea.
Cum ajuți persoanele să treacă mai ușor peste decesul celui apropiat?
Trăirile pe care le experimentează o anumită persoană în urma unui deces sunt dificil de controlat. Mai mult, sunt cazuri în care aceasta este atât de adâncită în suferință și tristețe încât nu-și dă seama. De ce este important de menționat acest aspect? Pentru că, din cauza reacțiilor emoționale copleșitoare, individul nu poate cere ajutor. Sau, mai bine zis, nu știe că e necesar să o facă.
Însă ce poți face tu ca să-l ajuți să treacă mai repede peste doliu și să-și gestioneze emoțiile mai bine?
Nu-i impune să-și trăiască doliul într-un anumit fel
Trăirea doliului este diferită de la persoană la persoană și depinde, în general, de mulți factori. Dacă persoana care a pierdut pe cineva simte nevoia să plângă, e indicat să o lași să plângă. Dacă dorește să facă plimbări lungi, însoțește-o.
Încearcă să nu-i impui un anumit ritm în a-și trăi durerea. Vorbe precum: ai suferit destul sau ai și tu viața ta sunt de prisos în aceste momente.
Respectă și validează reacțiile emoționale
Trăirea doliului necesită multă răbdare, atât din partea persoanei în cauză, cât și din partea prietenilor sau apropiaților. De aceea, e indicat să nu generalizezi, să respecți și să validezi reacțiile emoționale pe care le are individul.
Formulări precum:
- Sunt aici pentru tine,
- Dacă vrei să vorbești despre ce s-a întâmplat, sunt aici,
- E în regulă să simți (durere, furie, teamă, vină, etc)
- Ce te-ar face să te simți mai bine în acest moment greu?
- Ai nevoie de ajutor?
- E în regulă să-ți fie dor de X,
ajută persoana respectivă să înțeleagă că e perfect normal să aibă reacțiile emoționale pe care le are. În plus, e important ca emoțiile negative să fie consumate la momentul potrivit pentru ca persoana respectivă să treacă mai ușor prin depresia specifică perioadei de doliu.
Apropiații celor care suferă după cineva care a decedat au intenții bune, de cele mai multe ori, însă nu se exprimă corespunzător și pot face persoana în cauză să sufere și mai mult.Iar momentul călătoriei către acceptare a faptului împlinit se îndepărtează.
Așa cum aminteam mai sus, nu este recomandat să-i spui persoanei care suferă că e suficient cât a fost trist, că viața e frumoasă și merge înainte sau binecunoscuta formulare morții cu morții, viii cu viii.
Află ce spune Biblia despre doliu
Dacă persoana care suferă crede în Dumnezeu și în viața de apoi, poate fi o adevărată ușurare să discutați despre ce spune biblia despre doliu și cum îți regăsești liniștea. Însă acesta e un subiect sensibil, așa că recomandarea este să nu-l deschizi cu oricine și mai ales, în momente de cumpănă.
Îndrumă-l spre ajutor specializat
Consideri că suferința prietenului sau apropiatului tău trece dincolo de limitele normalului?
Atunci încearcă ușor, cu blândețe și empatie, să-i îndrumi pașii spre ajutoare specializate, cum ar fi un psiholog sau un terapeut. Un specialist îl poate ajuta să-și înțeleagă mai bine reacțiile emoționale și să învețe cum să le gestioneze.
Și, pentru ca amintirea celui drag să dăinuie, îi poți spune mai multe despre memorialul Funero, un loc unde se poate refugia.