Priveghiul este unul dintre cele mai importante obiceiuri care completează înmormântarea tradițională și, conform regulilor, acesta durează trei zile. Pentru ca acesta să se desfășoare corespunzător, este necesar ca cei prezenți să adopte o atitudine solemnă și să respecte contextul în care se află prin comportament și cod vestimentar sobru.
În cele ce urmează, vei afla ce este recomandat și ce nu e bine să faci în cadrul unui priveghi.
Ce să faci la un priveghi
În ceea ce privește momentul privegherii, sunt mai multe reguli nescrise cărora ar trebui să li se acorde atenția cuvenită pentru a ușura suferința familiei îndoliate. Însă care sunt acestea?
Importanța salutului de întâmpinare la priveghi
Atunci când pășești în casa ori în capela în care are loc priveghiul, renunță la saluturile colocviale de tipul: Bună ziua! sau Bine v-am regăsit! pentru că nu sunt potrivite contextului și denotă lipsă de respect și empatie.
Așa că, de fiecare dată, fără excepție, atunci când vii să-ți iei rămas-bun de la cel trecut în neființă, te vei adresa cu salutul: Dumnezeu să-l/să o ierte!
O altă variațiune potrivită este Dumnezeu să-l/să o odihnească!
Mesaje de empatie în perioada doliului
Atunci când o persoană apropiată decedează, rudele sau prietenii reprezintă un ajutor de nădejde pentru familia îndoliată, iar sprijinul moral și mesajele acestora pot aduce alinare.
Află care sunt cele mai recomandate mesajele de empatie din perioada doliului:
- Sincere condoleanțe pentru pierderea suferită.
- Odihnească-se în pace și în liniște.
- Condoleanțe pentru pierderea ta.
- Sincere regrete pentru pierderea suferită, sunt(em) alături de tine.
- Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească.
Depresia specifică perioadei doliului poate să-și facă apariția subtil în aceste momente, de aceea susținerea emoțională este foarte importantă. Așa că transmiterea mesajelor de acest tip este una dintre recomandările noastre în ceea ce privește comportamentul la priveghi.
Ținuta potrivită pentru priveghi sau înmormântare
Codul vestimentar de la priveghi trebuie să se bazeze pe simplitate, iar cea mai recomandată alegere este o ținută monocromă de culoare neagră sau cât mai închisă.
Dat fiind specificul contextului, se vor evita hainele indecente pentru a nu atrage atenția.
Ce să nu faci la priveghiul defunctului
Este important să știi și ce nu trebuie să faci la privegherea celui decedat pentru a nu pune familia îndoliată sau rudele acesteia în situații greu de gestionat. Iată ce trebuie să eviți la un astfel de eveniment.
Prezintă-te la priveghi în momentul potrivit
Cel mai indicat este să te prezinți la priveghi în a doua parte a zilei. De ce? Pentru că, așa cum bine știi, atunci când vine vorba înhumare tradițională, adică de înmormântare, există multe obiceiuri care trebuie respectate și acte care trebuie întocmite.
Pe scurt, s-ar putea ca cei care se ocupă de pregătiri pentru ceremonia funerară să fie ocupați. Așa că încearcă să nu ajungi prea devreme la priveghere pentru a nu incomoda cu prezența ta.
Nu lua decizii în locul familiei îndoliate
Un lucru pe care trebuie să-l eviți cu orice preț în aceste momente grele este oferirea sfaturilor fără să ți se ceară sau luarea deciziilor în locul familiei îndoliate. Dacă vrei să ajuți cu o sumă de bani sau cu organizarea evenimentului, întreabă înainte. Altfel, s-ar putea să provoci reacții nu tocmai plăcute.
Nu invalida reacțiile emoționale la pierdere
Fiecare om trăiește diferit un eveniment de acest tip, mai ales dacă legătura a fost extrem de puternică. Așa că nu invalida sub nicio formă reacțiile emoționale la pierdere, mai exact, nu rosti vorbe de tipul:
- nu mai plânge, că oricum nu se mai întoarce înapoi,
- nu mai fi trist că nu are sens,
- de ce nu plângi și tu ca ceilalți?
- de ce plângi atât de mult?
- nu mai plânge, oricum a ajuns într-un loc mai bun ca aici,
- viața e frumoasă așa cum e, oricum toți murim.
Spunând aceste vorbe, îi transmiți celui îndoliat că sentimentele și suferința lui nu au sens, jignindu-l. Indiferent de ce crezi sau ce vrei tu să spui în acele momente grele, asigură-te că vorbele tale nu fac situația mai grea decât este deja.
Spune-i persoanei în cauză că e în regulă să fie tristă sau să nu poată să-și exprime suferința momentan. Trăirea doliului nu este ușoară pentru nimeni.
În acest articol am detaliat care sunt cele mai importante reguli de respectat și ce trebuie să eviți în timpul unui priveghi. Dacă simți că nu poți gestiona durerea și sentimentele mult prea apăsătoare sau experimentezi pusee de trăire a doliului după o perioadă lungă de la deces, poți cere ajutor specializat.