Pierderea unei persoane dragi reprezintă o experiență dureroasă, greu de gestionat, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere al organizării ulterioare.
După constatarea decesului, cei care se ocupă de organizarea funeraliilor trebuie să țină cont de dorințele celui decedat, adică de modul în care acesta și-a dorit să părăsească această lume: înhumare tradițională sau incinerare.
Dacă cel trecut în neființă nu și-a exprimat dorința, rudele care trebuie să se ocupe de procesul funerar pot opta pentru una din cele două variante.
Ești în această situație și nu știi ce să alegi? Un partener cu experiență în servicii funerare te poate ajuta să iei decizia potrivită. În plus, acesta te poate îndruma pentru a ști ce să faci în caz de deces.
Vom explica pe larg ce înseamnă și ce presupun ambele variante, însă, în cele ce urmează, vom detalia procesul înhumării tradiționale. Mai exact, ce este aceasta și ce presupune.
Ce este înhumarea tradițională
Înhumarea tradițională mai este cunoscută sub denumirea de înmormântare și este una dintre cele mai întâlnite tipuri de ceremonie funerară. Corpul neînsuflețit este așezat într-un sicriu și apoi îngropat la cimitir, într-un loc special amenajat.
De obicei, această metodă de înmormântare este completată de respectarea anumitor tradiții, precum și de o ceremonie religioasă, pentru ca rudele și prietenii apropiați să poată aduce condoleanțe și un ultim omagiu celui care a trecut în neființă.
Această despărțire poate fi extrem de greu de acceptat în primă fază, de aceea e indicat să-ți acorzi timp pentru călătoria de acceptare. Însă, până să ajungem la acest stadiu, trebuie organizată ceremonia înhumării tradiționale.
Pași legali premergători înhumării tradiționale
Înhumarea tradițională nu presupune doar îngroparea celui trecut în neființă. Presupune respectarea unor tradiții și obiceiuri creștine care au loc din cele mai vechi timpuri. Însă, așa cum este normal, poate părea descurajant să organizezi totul de unul singur.
Iar durerea pierderii celui drag, precum și emoțiile pot face ca totul să pară greu de gestionat. Nu trebuie să-ți fie teamă deoarece, cu ajutorul potrivit, evenimentul poate fi organizat corespunzător, pentru ca tu să ai timp să-ți trăiești durerea în pace.
Însă, ca înhumarea tradițională să se poată desfășura conform tradițiilor, cât și normelor în vigoare, trebuie îndepliniți anumiți pași:
- anunțarea decesului;
- constatarea decesului;
- obținerea certificatul de deces;
- obținerea adeverinței de deces, necesară înhumării.
Actele necesare înhumării tradiționale pot fi obținute de:
- cei care s-au ocupat de întreținerea persoanei până în momentul decesului;
- moștenitorii prin testament;
- reprezentanții legali;
- rudele până la gradul IV.
După îndeplinirea acestor pași, trupul persoanei trecute în neființă trebuie pregătit pentru ritualul și slujba înhumării tradiționale. Între timp, este necesară discuția cu un preot pentru ca organizarea ritualului înhumării tradiționale să poată începe.
Ce presupune înhumarea tradițională?
După obținerea actelor, pentru ca înhumarea tradițională să poată avea loc, este necesară pregătirea defunctului de către o echipă de servicii funerare. Procedurile de toaletare și îmbălsămare sunt necesare pentru ca totul să se desfășoare corespunzător.
Trupul neînsuflețit va fi așezat în sicriu și astfel, după ce preotul a luat la cunoștință trecerea în neființă a celui drag, va avea loc un priveghi la capelă. Aici, familia și prietenii vor putea veghea trupul neînsuflețit timp de 3 zile și vor zice rugăciuni.
După priveghi, poate începe slujba de înmormântare propriu-zisă în același loc unde s-a desfășurat priveghiul sau în biserică.
Apoi, va avea loc procesiunea mortuară până la cimitir, unde cel drag își va putea duce somnul de veci. Acolo se va continua slujba de pomenire, sicriul fiind așezat cu respect și grijă în locul de veci.
Cine te poate ajuta în cazul înhumării tradiționale
Pentru ca unul dintre cele mai istovitoare și dureroase evenimente din viața ta să fie mai puțin stresant, echipa Funero îți poate oferi tot ajutorul de care ai nevoie.
Îți stăm la dispoziție cu orice răspuns la posibile întrebări legată de tot ce presupune procesul înhumării tradiționale și nu numai. Ne ocupăm, cu profesionalism, respect și empatie de evenimentele mai puțin plăcute care ne traversează viața pentru ca tu să înțelegi și să treci mai ușor prin toate stadiile durerii.
Oferim asistență și ajutor la ridicarea trupului celui drag de la locul decesului și până la transportul la biserică și organizarea ceremoniei religioase. De asemenea, te putem ajuta și cu alegerea tipului de sicriu și alte articole funerare, necesare în timpul înmormântării.
Putem fi alături de tine în cele mai grele clipe, cu sfaturi și cu ajutor. Nu uita, nu ești singur în tot acest proces, suntem aproape, la fiecare pas.