După trecerea în neființă este necesar ca familia defunctului să se ocupe de tot ceea ce înseamnă ceremonia de depunere a trupului neînsuflețit. Și pentru că există două metode de înmormântare, astăzi vom discuta despre incinerare și înhumare.
Deși cea mai cunoscută metodă este înhumarea tradițională, de la an la an, un număr tot mai mare de persoane aleg incinerarea, din diverse motive. Fie că vorbim despre costuri sau proceduri, există diferențe între incinerare și înhumare. Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje, iar în articolul de astăzi îți vom oferi toate explicațiile de care ai nevoie.
Incinerarea umană: ce presupune și de ce să o alegi
Incinerarea se referă la procesul prin care trupul neînsuflețit este depus într-un sicriu special și mai apoi, ars la temperaturi foarte mari, într-o cameră specială. În urma incinerării, rămășițele sunt prelucrate pentru a ajunge la forma finală de cenusă.
După preferințele familiei sau ale defunctului, cenușa poate fi depusă într-o urnă, poate fi împrăștiată sau poate fi transformată în bijuterii ori decorațiuni. Totuși, pentru ca incinerarea să poată avea loc, există câteva reguli care trebuie îndeplinite:
- Toate bijuteriile sau obiectele metalice trebuie îndepărtate pentru a nu exista riscuri;
- Defunctul trebuie să fie îmbălsămat și pregătit complet înainte de incinerare;
- Este nevoie de întocmirea unui dosar pentru incinerare care să cuprindă toate actele.
Și pentru a fi sigur că ai tot ceea ce trebuie, iată care sunt actele și documentele pe care trebuie să le procuri pentru dosarul de la crematoriu:
- Copia certificatului de deces;
- Adeverința de incinerare (în original);
- Certificatul de îmbălsămare;
- Autorizația de transport oferită de firma de servicii funerare;
- Copia certificatului medical constatator de deces;
- Solicitare de incinerare sau copia legalizată a testamentului;
- Copia cărții de identitate;
- Proces verbal de predare-primire a urnei (în original).
În cazul în care familia decedatului nu optează pentru a prelua urna cu cenusă, ea poate fi depozitată în nișa crematoriului. Astfel, se percepe o taxă pe an, mai redusă decât în cazul înmormântării.
Înhumarea tradițională: acte și proceduri
Fiind o practică mai răspândită, înmormântarea tradițională este preferată de majoritatea oamenilor. În plus, este considerată ca fiind o procedură reprezentativă pentru religia creștină.
Înhumarea presupune îngroparea defunctului într-un mormânt sau un cavou, la o distanță de 2 metri sub pământ. În cazul înmormântării tradiționale, există o serie de ritualuri religioase ce trebuie înfăptuite după dogma ortodoxă.
Religia spune că trupul neînsuflețit este înhumat la 3 zile de la moarte, conform celor 3 zile biblice de dinaintea Învierii. Astfel, în cele 3 zile au loc slujba de priveghi și apoi, slujba înmormântării. Totuși, dacă vorbim despre repatrieri din afara spațiului european, atunci perioada dintre deces și înhumare se poate prelungi.
Dacă ești responsabil cu organizarea ceremoniei de înmormântare, trebuie să te asiguri că ai toate actele necesare pentru a putea duce la bun sfârșit procesul. În primul rând, ai nevoie de certificatul de deces pe care îl obții de la oficiul Stării Civile din zona natală a defunctului. Iată ce trebuie să prezinți la eliberarea documentului:
- Certificatul de naștere al defunctului;
- Actul său de identitate;
- Certificatul de căsătorie sau sentința de divorț, dacă este cazul;
- Livret militar, dacă este cazul;
- Actul tău de identitate;
- Document care atestă rudenia cu defunctul.
Ulterior, ai nevoie de acte care să faciliteze înhumarea decedatului la locul de veci:
- Certificatul de deces;
- Adeverința de înhumare;
- Act de concesiune al locului de veci;
- Adeverință de îmbălsămare;
- Cerere scrisă pentru înmormântare.
Incinerare sau înhumare? Ce spune Biserica
Deși Biserica acceptă doar înmormântarea tradițională ca fiind o practică ortodoxă, incinerarea este destul de răspândită în rândul oamenilor. Mai mult decât atât, Biserica nu oficiază slujbe în cazul incinerării.
Din punct de vedere al costurilor, al documentelor necesare și al timpului, incinerarea este mai avantajoasă. Totuși, pentru oamenii cu credințe religioase clare, singura opțiune valabilă rămâne înmormântarea tradițională.
Pentru ca tu să îți poți lua rămas bun de la cei dragi decedați, așa cum se cuvine, Funero este alături de tine în organizarea ceremoniei și procurarea actelor necesare. Iar pentru a le menține amintirea vie, poți aprinde o lumânare în Memorialul virtual Funero.