Repatrierea din afara spațiului European: proceduri esențiale

Etichete:
No items found.

Pentru cei rămași în urmă, trecerea în neființă a celor dragi devine o durere apăsătoare și un subiect delicat. Adesea, este greu să suprimi nevoia de a te descărca emoțional și de a te concentra pe toți pașii pe care îi ai de făcut pentru a pregăti ceremonia de înhumare a defunctului. Atunci când intervine aspectul repatrierii internaționale, procesul înmormântării este prelungit și poate deveni anevoios. Astfel, fără ajutor specializat în repatrieri din afara spațiului European, cei dragi nu pot fi puși la locul de veci aproape de familie.

În aceste momente de cumpănă, oamenii au nevoie de consumarea suferinței, dar și de sprijin și suport moral. Când pe umerii tăi este și responsabilitatea organizării evenimentului nefericit, stresul se acumulează. Uneori, anumite aspecte ale procesului de înhumare pot fi chiar traumatice. De aceea, este recomandat să apelezi la o firmă experimentată în asemenea evenimente.

Mai ales atunci când decesul s-a produs în afara țării natale. Pentru a-ți ușura eforturile, îți punem la dispoziție în acest articol tot ce trebuie să știi despre repatrierile decedaților din afara spațiului European.

Acte necesare repatrierilor din afara spațiului European

Indiferent că vorbim despre repatrieri din spațiul European sau din afara lui, acest proces necesită furnizarea și obținerea unor acte fără de care procesul repatrierii nu poate fi realizat.

Iar printre aceste documente enumerăm:

  • Pașaportul mortuar;
  • Certificatul constatator de deces;
  • Actul de identitate al defunctului;
  • Certificatul de naștere al defunctului;
  • Certificatul de căsătorie sau sentința de divorț, dacă este cazul;
  • Certificat de îmbălsămare;

În urma repatrierii de către firma specializată, este necesară obținerea Certificatului de Deces de la Oficiul Stării Civile din zona de domiciliu a persoanei decedate. Odată cu acest certificat, se obține și adeverința de înhumare prin care se atestă înmormântarea trupului neînsuflețit.

În cazul în care Ambasada României este anunțată de deces, se poate elibera Certificatul de Deces înainte de sosirea defunctului în țară. De asemenea, există cazuri în care este nevoie de traducerea actelor oferite de către organele abilitate din țara în care s-a produs decesul, cu scopul obținerii Certificatului de Deces în România.

Care sunt costurile pentru repatrieri internaționale?

Există o serie de factori care influențează costul final al procesului de repatriere și înmormântare, de aceea este greu de oferit un răspuns general. Așadar, costul pentru repatrierea internațională se calculează în funcție de:

  • Distanța până la locul decesului;
  • Pregătirea defunctului pentru transport și înmormântare;
  • Alegerea sicriului pentru somnul de veci;
  • Așezarea defunctului în sicriu de lemn și sicriu de zinc din motive sanitare;
  • Obținerea documentelor necesare și traducerea lor, după caz;
  • Taxe de transport speciale pentru transportul pe cale aeriană sau terestră, după caz;
  • Organizarea înmormântării complete și a parastasului.

H2: Ce se întâmplă cu defunctul pe parcursul repatrierii din afara Europei?

Dacă decesul s-a produs din motive naturale, trupul neînsuflețit este preluat de către firma de repatrieri pentru a putea fi îmbălsămat și pregătit pentru transport. În timpul în care sunt preluate documentele necesare pentru transport, decedatul este depozitat în spații frigorifice speciale pentru a preveni descompunerea.

În cazul în care moartea a survenit unui accident sau s-a produs în condiții suspecte, corpul decedatului se află încă în posesia organelor care cercetează condițiile decesului. Chiar și în acest caz, decedatul se află tot în condiții speciale de păstrare. După încheierea anchetei, trupul poate fi predat firmei de repatrieri care se va ocupa de pașii pregătitori pentru transport și ulterior, înmormântare.

Iar pe toată durata transportului, defunctul este așezat în sicrie speciale în condiții sanitare conform legislației în vigoare.

Sicriu deschis în condiții de repatriere internațională?

Pentru că durerea și dorul sunt sfâșietoare, familia dorește de multe ori să poată vedea pentru ultima dată persoanele dragi și cer deschiderea sicriului la momentul sosirii în țară. Totuși, intervin o mulțime de factori care împiedică acest aspect.

Deși decedatul este îmbălsămat corespunzător și pregătit pentru înmormântare, deschiderea sicriului nu este recomandată în cazul în care repatrierea s-a produs după o perioadă foarte îndelungată de la deces sau dacă moartea persoanei s-a produs în condiții tragice. De asemenea, procesele fiziologice posterioare morții intervin asupra aspectului fizic al defunctului.

Așadar, pentru a păstra vie o amintire demnă și respectuoasă față de răposat, este recomandată păstrarea închisă a sicriului pe perioada evenimentului, mai ales față de persoanele ce nu aparțin familiei.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.