Incinerarea: pregătirea corectă a defunctului

Etichete:

Nu este ușor să-ți iei rămas bun de la cineva drag care trece în neființă. Uneori, durerea e atât de greu de gestionat încât ți-e greu să te gândești și la pregătirile ulterioare. Însă nu trebuie să-ți faci griji, la Funero găsești sfaturi și sprijin pentru toate evenimente neplăcute.

În România, există două modalități prin care poți conduce pe ultimul drum persoanele care au însemnat ceva pentru tine:

  • înhumare tradițională, adică înmormântare
  • și incinerare.

Despre înhumarea tradițională și ce presupune am discutat pe larg într-un alt articol publicat recent în blogul Funero.

Astăzi îți vom explica pe larg ce înseamnă procesul incinerării și ce presupune pregătirea corectă a defunctului pentru această ceremonie funerară.

Ce este incinerarea?

Când inevitabilul se produce, iar în familie, în cercul de prieteni sau cunoscuți are loc un deces, poți auzi de la cei din jur că cel trecut în neființă și-ar fi dorit să fie incinerat.

Astfel, e de bun augur să știi ce presupune incinerarea, la ce trebuie să te aștepți, precum și cine te poate ajuta în aceste momente greu de gestionat din punct de vedere emoțional.

Incinerarea este diferită de înhumarea tradițională, unde corpul celui decedat este așezat într-un sicriu și îngropat într-un loc special amenajat.

În cazul incinerării, corpul celui trecut în neființă este pus într-un sicriu și așezat în cuptorul special din crematoriu. Ultimele rămășițe pământești ale celui drag sunt colectate ulterior de echipa de pompe funebre care se ocupă de acest demers și așezate într-o urnă specială.

De asemenea, mai trebuie precizat și faptul că incinerarea nu presupune pregătiri atât de complexe în comparație cu înhumarea tradițională, iar ritualul religios nu există.

Pregătirea corectă a defunctului în caz de incinerare

Dacă cel trecut în neființă și-a dorit să fie incinerat sau familia a ales această modalitate de a-și lua rămas bun de la el, trebuie respectate câteva condiții, întocmai precum în cazul înhumării tradiționale.

În primul rând, este necesară obținerea anumitor acte pentru a putea înainta legal procedura de incinerare:

  • certificatul de deces, eliberat de medicul de familie sau medicul anatomopatolog,
  • adeverința de incinerare,
  • certificat de îmbălsămare,
  • aviz de transport (dacă este cazul),
  • actul de identitate al aparținătorului, în copie și original,
  • actul de identitate al decedatului,
  • certificatul de naștere al celui care declară decesul, pentru a stabili gradul de rudenie.

Momentul decesului unei persoane dragi e deosebit de greu de gestionat, astfel că poți apela imediat la o echipă care se ocupă de servicii funerare de incinerare. Specialiștii te ajută să întocmești documentația legală și se asigură că totul decurge conform procedurilor în vigoare.

Pregătirea corectă a defunctului în caz de incinerare

Exact ca în cazul înhumării tradiționale, pregătirea pentru ultimul drum a celui trecut în neființă se face tot de către o echipă autorizată. Pentru ca ritualul incinerării să se desfășoare corespunzător, defunctul este pregătit cu atenție și respect de către personalul specializat.

Bijuteriile (inele, brățări, pierce-uri, cercei) și alte elemente străine precum tije metalice sau stimulatoare cardiace vor fi înlăturate înainte de incinerare.

Pregătirea propriu-zisă a defunctului în caz de incinerare constă în îmbălsămare și toaletare.

Îmbălsămarea presupune introducerea anumitor substanțe chimice, cum ar fi formaldehida, în corpul defunctului pentru a întârzia procesul de putrefacție și pentru a nu fi răspândite bacterii.

Procesul de îmbălsămare presupune și îndepărtarea fluidelor din corp pentru ca incinerarea să se desfășoare fără probleme. Desigur, acesta se desfășoară într-un spațiu special amenajat, de către personal specializat.

După procesul de îmbălsămare, trupul va fi spălat cu substanțe antibacteriene.

Procesul de îmbălsămare ia sfârșit pentru ca echipa specializată să se poată ocupa de toaletare, adică îmbrăcat, bărbierit, tuns, cosmetizat, pentru ca cel drag trecut în neființă să aibă un aspect cât mai natural.

După ce corpul celui decedat a fost pregătit corespunzător, poate fi așezat în sicriul în care urmează să se facă incinerarea.

Funero, ajutor specializat în caz de incinerare

Atunci când viața își urmează cursul, iar cei dragi dispar de lângă noi, nu uita că ai pe umărul cui plânge. Nu ești singur.

În clipe de durere, echipa Funero este alături de tine cu sfaturi și ajutor specializat pentru incinerarea sau înmormântarea tradițională a celui decedat.

Dacă îți dorești ca cel decedat să fie incinerat, apelează cu încredere la noi. Suntem alături de tine de la primul și până la ultimul pas pentru ca tu să-ți trăiești durerea în pace.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.