Cum îți revii psihic după perioada doliului

Doliul reprezintă durerea trăită și exprimată după pierderea cuiva drag. De asemenea, este o perioadă prin care e necesar să treacă oricine pentru a accepta mai ușor ce s-a întâmplat. 

Din păcate și de cele mai multe ori, decesul unui apropiat ne ia prin surprindere, oricât de pregătiți din punct de vedere psihic credem că suntem.

În cele ce urmează, aflăm ce spune Biblia despre acest eveniment, ce presupune trăirea doliului, cum poți combate depresia specifică și cum poate arăta revenirea la normalitate după doliu.

Ce spune Biblia despre doliu?

Atunci când traversezi un moment dificil cum ar fi trecerea cuiva drag în neființă, perspectiva creștină îți poate aduce un pic de alinare. Călătoria către acceptare poate începe de la ce spune Biblia despre doliu sau de la promisiunea Noului Testament că, în fața lui Dumnezeu, toți oamenii au posibilitatea mântuirii, mai precis, a dobândirii Raiului veșnic.

Cele 7 stadii ale durerii și trăirea doliului 

Din momentul în care ai pierdut o persoană pe care ai iubit-o, poți traversa o serie de stări, clasificate de specialiști precum psihiatri și psihologi drept cele 7 stadii ale durerii:

  • șocul și neîncrederea,
  • negarea,
  • vinovăția,
  • furia și negocierea, 
  • depresia,
  • regăsirea, 
  • acceptarea.

Acestea reprezintă trăirea doliului, care nu presupune doar trecerea prin stadii, ci și validarea și înțelegerea lor. De asemenea, este recomandată exprimarea emoțiilor, indiferent că discutăm despre furie, tristețe, teamă. 

Dacă ele sunt trăite și exteriorizate la momentul potrivit, revenirea la normalitate după doliu poate fi mult mai aproape. 

Pusee de trăire a doliului după o perioadă lungă 

Trecerea prin cele 7 stadii ale durerii este importantă pentru sănătatea fizică și emoțională a fiecărui om care pierde pe cineva drag. Revenirea la normalitate și la viața de dinainte de decesul persoanei la care ai ținut depind în totalitate de traversarea acestor etape.

Dacă ele nu sunt interiorizate și validate, iar emoțiile sunt înăbușite, există posibilitatea de a trece prin pusee de trăire a doliului după o perioadă lungă de la deces.

Puseele presupun retrăirea stărilor pe care le-ai avut în momentul în care ai aflat vestea sau în timpul trăirii doliului. Pot apărea sentimente de furie, nesiguranță, vinovăție, irascibilitate, nevoia de a te retrage în tine însuți și de a nu discuta cu nimeni sau, dimpotrivă, nevoia de a avea pe cineva mereu lângă tine.

Toate aceste stări sunt normale pentru cineva care nu a putut accepta pierderea în momentul prim. De aceea, este indicat să ai în vedere un ajutor specializat pentru a te putea ajuta și îndruma să-ți gestionezi emoțiile.

H2. Combaterea depresiei specifice doliului

În perioada trăirii doliului, pe lângă emoții greu de gestionat, se pot instala și episoade depresive. Depresia de doliu deschide ușa unor stări precum:

  • tristețe persistentă,
  • deznădejde,
  • anxietate,
  • vinovăție.

Combaterea depresiei specifice doliului este un pas esențial pentru revenirea la normalitate. Acceptarea emoțiilor, terapia conversațională și mișcarea în aer liber te pot ajuta în acest sens.

Revenirea la normalitate după doliu

Revenirea la normalitate după doliu poate fi dificilă. Persoanele care au pierdut pe cineva drag se pot simți rupte de realitate, iar vindecarea traumei de pierdere poate să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de strânsă a fost legătura.

De asemenea, este important și istoricul tău. Dacă ai o predispoziție în ceea ce privește stările depresive, s-ar putea ca acestea să se adâncească în urma unui eveniment precum decesul cuiva drag.

De aceea, pentru a putea reveni la normal cât mai repede, e normal să ai nevoie de ajutor specializat unde să înveți și să aplici anumite strategii de reglare emoțională, de suport moral și contact cu natura.

Cel mai important este să-ți accepți stările și ai în jurul tău oameni care te ajută să-ți trăiești suferința în ritmul tău. 

Revenirea la normalitate după doliu implică reluarea activităților de dinainte de nefericitul eveniment, precum și acceptarea faptului că persoana care a decedat nu se mai întoarce. 

Însă amintirea celui trecut în neființă poate să dăinuiască veșnic. Te poți retrage mereu pentru câteva momente în primul memorial virtual din România să cinstești memoria persoanelor dragi. 

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.