Ce spune Biblia despre doliu. Cum îți regăsești liniștea după o pierdere grea

Când pierzi pe cineva drag din viața ta pare dificil să te întorci la mersul lucrurilor așa cum îl știai. Te simți cuprins de suferință și nimic din jurul tău nu te ajută cu adevărat să treci peste momentul dificil. Primul pas pe care îl ai de făcut, este să treci prin cele 7 stadii ale durerii.

Doar după ce interiorizezi cu adevărat tot ce s-a întâmplat îți poți relua viața. Decesul unei persoane importante pentru tine poate reprezenta un moment de cotitură în parcursul tău. Important este să înțelegi și să accepți lucrurile care s-au întâmplat. Doar așa poți evita perioadele lungi de durere interioară care se pot transforma în depresie sau sentimente care te vor măcina și în viitor.

Din perspectivă creștină, moartea aduce cu ea și un strop de speranță pe care să-l pui la baza perioadei ce va urma. Astăzi vom vorbi despre ce spune Biblia despre doliu și cum îți poți regăsi liniștea după o pierdere grea, cu ajutorul credinței.

Tot ce trebuie să știi despre doliu: de când a apărut și ce semnificații are

Pentru mulți, călătoria către acceptare atunci când se confruntă cu decesul cuiva drag include și o perioadă de doliu. În țara noastră, el se remarcă prin purtarea hainelor negre. Încă de la primirea veștii pierderii unei persoane importante, membrii familiei se îmbracă în haine sobre, femeile poartă pe cap bentițe sau eșarfe negre, iar bărbații nu se bărbieresc.

Practic, doliul este o cale de a arăta celor din jur suferința prin care treci într-o anumită perioadă. Pe de o parte, este un mod prin care păstrezi vie memoria defunctului, iar pe de alta, este un semn pentru persoanele care te înconjoară că ai trecut printr-un moment dificil.

Din Imperiul Roman datează începutul purtării hainelor negre la moartea cuiva. Cu toate acestea, la hinduși și budiști, doliul se exprimă cromatic prin obiecte vestimentare albe, iar în China se poartă doar o banderolă legată de mână, în timp ce la brazilieni, culoarea durerii este violetul.

Toate aceste cutume au fost create pentru a arăta celor din jur că treci printr-o suferință. Astfel, societatea era și este conștientă de faptul că este nevoie de îngăduință și înțelegere în perioadele dureroase.

Ce spune Biblia despre doliu

La noi în țară predomină credința creștină, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor îndurerați optează pentru înhumare tradițională. La momentul înmormântării, toți participanții poartă haine negre, urmând ca rudele foarte apropiate ale defunctului să poarte doliu timp de un an.

Dar ce spune Biblia despre doliu? Este el un obicei care a pornit din credința creștină? Doar Vechiul Testament pomenește despre haine în cazul unui deces. Iată care sunt locurile din Sfânta Scriptură unde se menționează aspecte de conduită la moartea cuiva:

  • Facerea 37:34: „Atunci şi-a rupt Iacov hainele sale, şi-a acoperit cu sac coapsele şi a plâns pe fiul său zile multe”;
  • II Regi 3:31: „David însă a zis către Ioab şi către toţi oamenii care erau cu el: «Rupeţi-vă hainele şi vă încingeţi cu sac şi jeliţi pe Abner!»”.

Vedem, astfel, că nu era vorba despre nicio haină neagră, ci despre o bucată de sac. În esență, sacul semnifică faptul că cei care trec prin pierderea cuiva, nu au timp și nici dorință să se gândească la propria înfățișare.

Cum îți regăsești liniștea după o pierdere grea: perspectiva creștină

Noul Testament vine însă cu o perspectivă pozitivă asupra morții. Odată cu posibilitatea învierii, oamenii primesc speranța unui deznodământ bun pentru cei pe care îi pierd din viața lor. În Biblie suntem învățați că pentru Dumnezeu, toți suntem vii și avem posibilitatea mântuirii.

Pe blogul Funero găsești și alte sfaturi și ajutor după o pierdere grea. Dacă ești o persoană religioasă, amintește-ți în momentele dificile că persoana decedată pentru care suferi a ajuns probabil într-un loc mai bun decât lumea în care trăim. În momentele de după deces, ai nevoie de liniște pentru a putea înțelege și asimila lucrurile care se întâmplă. Apelează la o firmă ce oferă servicii funerare complete care să se ocupe de tot ce presupune înmormântarea.

Astfel, poți petrece timp cu tine, timp în care să accepți situația așa cum este și să reușești să te mobilizezi să treci peste momentele de suferință. Ține alături de tine oamenii care vor să te ajute și lasă-i să îți ofere sprijinul lor.Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.