Certificatul constatator al decesului. Ce este și cum intri în posesia lui

Etichete:
No items found.

Când o persoană trece în neființă, trebuie îndeplinite o serie de proceduri.

Astfel, ceremonia funerară care include priveghiul, slujba de pomenire și înmormântarea propriu-zisă (dacă se optează pentru înhumarea tradițională) se vor putea desfășura conform normelor și legilor în vigoare.

La ce ne referim atunci când discutăm despre proceduri? În primul rând, vor fi necesare anumite acte care constată decesul persoanei dragi. Iar unul dintre cele mai importante acte în acest sens este certificatul constatator al decesului.

În cele ce urmează, află ce este acesta, cine îl completează și cum intri în posesia lui.

Decesul și de ce trebuie să te ocupi prima dată

Atunci când cineva drag decedează, este necesar să se constate decesul, mai exact, să se pună diagnosticul de deces. 

Acesta este primul pas care trebuie îndeplinit, fie că vorbim despre un deces subit, care poate să survină în urma unui accident sau a unor cauze medicale (hemoragii, cancer în stadiu terminal, stop cardio-respirator, șoc anafilactic) sau despre un deces din cauze naturale.

De ce este importantă această procedură? Pentru că, fără constatarea decesului, celelalte pregătiri nu pot începe, mai ales dacă familia decedatului alege înhumarea tradițională ca modalitate de a-și lua rămas-bun. Trebuie stabilit bugetul alocat pentru acoperirea costurilor de înmormântare, precum și alegerea accesoriilor funerare.

Ce este certificatul constatator al decesului?

După ce a fost constatat decesul, este necesar un act care să-l ateste. Iar acest act este certificatul constatator al decesului. El conține date și informații esențiale despre persoana respectivă, modul în care a murit și se eliberează doar după 24 de ore de la deces.

Ce informații conține certificatul constatator al decesului?

Trebuie menționat faptul că certificarea decesului reprezintă documentarea acestuia. Adică, așa cum spuneam mai sus, actul conține toate informațiile care au legătură cu decesul și, evident, cu decedatul:

  • data înregistrării actului,
  • date personale (nume, prenume, sex, data nașterii, stare civilă, naționalitate, religie),
  • domiciliul,
  • specialitatea medicului care a certificat decesul,
  • cauzele decesului (boală, cauze antecedente),
  • semnătura medicului curant.

Cine eliberează și completează certificatul constatator al decesului?

Cel care își asumă răspunderea pentru completarea și veridicitatea informațiilor din certificatul de deces este medicul sub a cărui îngrijire se afla cel care a decedat, medicul anatomopatolog (în cazul în care s-a cerut autopsia) sau medicul de gardă.

Medicul care se ocupă de certificatul constatator al decesului trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să completeze actul în conformitate cu cerințele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),
  • să cunoască legile din România privind certificarea deceselor,  
  • să folosească toate datele disponibile la momentul dat,
  • să se asigure că actul completat este disponibil în cel mai scurt timp.

Dacă medicul care a constatat decesul nu este același cu medicul curant, este de datoria medicului constatator să se informeze corespunzător din mai multe surse pentru a completa corect actul.  

Cum obții certificatul constatator al decesului?

Faci parte din familia decedatului? Atunci vei putea primi fără probleme certificatul medical constatator al decesului. Acesta se poate preda numai rudelor apropiate:

  • soț,
  • soție,
  • copii care au împlinit vârsta de 18 ani,
  • frați, 
  • surori.

Dacă nu există rude, certificatul va fi înmânat primăriei unde a avut loc decesul. De asemenea, solicitarea certificatului se poate face de aparținător.

Servicii funerare complete constatare deces

Dacă ai nevoie de ajutor în ceea ce privește întocmirea actelor pentru înmormântare, Funero îți oferă servicii funerare complete care includ și consiliere pentru obținerea certificatului medical constatator al decesului.

Noi te ajutăm să-i oferi persoanei dragi ție un rămas-bun decent și demn, conform dorințelor ei și ale tale.

Adaugă o rugăciune, o coroană de flori sau aprinde o lumânare virtuală care nu se va stinge niciodată în primul memorial virtual din România. 

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.