Decesul subit și de ce trebuie să te ocupi prima dată

De regulă, decesul unei persoane vine după o suferință îndelungată în urma unei boli, din cauza vârstei sau subit. Primele situații te pregătesc puțin din punct de vedere psihic și emoțional pentru ceea ce urmează să se întâmple.

În cazul decesului subit, situația se schimbă. Trebuie să știi ce să faci prima dată când cineva drag trece în neființă pentru ca ceremonia funerară să se desfășoare conform normelor în vigoare și a tradițiilor.

Și, chiar dacă nimeni nu te poate pregăti emoțional pentru pierderea neașteptată a cuiva drag, poți fi pregătit din punct de vedere legal și logistic. Mai ales că decesul subit presupune și alte proceduri, în comparație cu un deces care apare din cauza vârstei înaintate, de exemplu.

În cele ce urmează, vei afla de ce trebuie să te ocupi prima dată atunci când ai de-a face cu o moarte subită și ce trebuie să iei în considerare.

Cauzele decesului subit

Atunci când se întâmplă un deces subit, întrebarea de pe buzele tuturor este: de ce? Într-adevăr, situația este destul de greu de gestionat la nivel emoțional.

Mai ales că moartea subită, prin definiție, nu poate fi prevăzută, nicidecum prevenită, șocul emoțional fiind unul mult mai mare.

Dar care sunt, de fapt, principalele cauzele decesului subit?

Cauze medicale ale decesului subit

Din punct de vedere medical, decesul subit poate apărea în urma:

  • hemoragiilor interne,
  • tulburărilor ritmului cardiac,
  • șocului anafilactic,
  • stop cardio-respirator,
  • infarctului,
  • obezității,
  • efortului fizic extrem.

Moartea subită poate să apară și atunci când o persoana respectivă suferă de o boală neidentificată. Desigur, lista de mai sus nu este exhaustivă, există și alte cauze medicale care pot duce la aceeași situație nefericită.

H3. Accidentele, cauze ale decesului subit

Decesul subit nu survine doar în urma unor cauze medicale. Acesta poate apărea din cauza accidentelor:

  • rutiere,
  • de muncă,
  • în locuri publice.

Deces subit: ce faci prima dată

Am identificat unele dintre cele mai importante cauze care au ca rezultat decesul subit. Însă, înainte de a afla ce trebuie făcut în cazul unui deces subit, trebuie să înțelegem cu ce se diferențiază acesta de un deces petrecut în circumstanțe normale.

Așa cum aminteam mai sus, decesul subit presupune câteva proceduri în plus față de un deces normal.

Conform normelor medico-legale și judiciare, moartea subită poate fi încadrată ca moarte suspectă. Pe scurt, trebuie determinate cu acuratețe circumstanțele în care a avut loc decesul. În afară de circumstanțe, trebuie analizate și alte posibile scenarii pentru ca ceremonia funerară să aibă loc corespunzător.

Așadar, atunci când avem de-a face cu un deces subit, indiferent de locul sau modul în care se petrece, trebuie apelat de urgență serviciul 112. Desigur, dacă persoana încetează din viață din cauza unei boli cronice sau a vârstei înaintate, e suficient să anunți medicul de familie. Acesta poate constata decesul.

Atunci când pierzi pe cineva drag, e posibil să nu știi ce să faci în caz de deces. Nu trebuie să-ți faci griji deoarece poți apela oricând, cu încredere, la servicii funerare complete. O echipă cu experiență te va ajuta să treci cu bine peste moment.

Ce se întâmplă după un deces subit

După apelul la numărul unic de urgență, echipa medicală se va deplasa la locul decesului, va prelua corpul neînsuflețit și îl va transporta la spital pentru întocmirea autopsiei și a îmbălsămării.

În cazul morții subite este obligatorie o autopsie medico-legală, reglementată de lege. Această autopsie este necesară în cazul în care:

  • cauza morții nu este cunoscută la momentul inițial,
  • cauza morții este violentă (în cazul accidentelor),
  • cauza morții este suspectă.

În plus, un deces subit poate fi încadrat la moarte suspectă, de aceea sunt necesare expertiza și autopsia medico-legală.

Ulterior, după ce se stabilesc circumstanțele și cauza decesului, se va întocmi un protocol de predare a trupului neînsuflețit.

Trebuie să ai în vedere că decesul subit se poate petrece oriunde:

  • acasă,
  • în oraș,
  • într-un azil,
  • în străinătate.

În toate cazurile de mai sus, este indicat să anunți serviciul 112 sau medicul de familie, ca mai apoi, după stabilirea cauzei decesului, serviciile de pompe funebre să se ocupe ulterior.

Echipa Funero este alături de tine cu sfaturi și ajutor pentru decese și repatrieri. Și, dacă vrei ca cel drag trecut în neființă să nu fie uitat niciodată, memorialul Funero e locul unde îi poți cinsti amintirea.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.