Ce faci în caz de deces la domiciliu

Etichete:
No items found.

În viața unui om, decesul poate apărea oricând și oriunde. Și pentru că niciodată nu poți știi când se poate întâmpla nefericitul eveniment, este important să cunoști toți pașii pe care să îi faci în cazul unui deces la domiciliu.

Nu este ușor să treci prin doliu, să fii nevoit să organizezi ceremonia înmormântării celui drag și să te ocupi de tot ceea ce înseamnă decesul. Așadar, o firmă de servicii funerare te poate ajuta cu partea administrativă, în timp ce tu petreci ultimele clipe alături de cei dragi. 

Deces la domiciliu: ce să faci prima dată

Când constați că un membru al familiei a decedat la domiciliu, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să apelezi numărul de urgență și să soliciți o ambulanță. În cazul în care decesul a fost subit sau nu ești sigur că persoana a încetat din viață, este indicat să comunici acest lucru serviciului de urgență.

Dacă decesul era totuși așteptat, atunci poți anunța medicul de familie care poate veni să constate decesul și să elibereze certificatul medical constatator de deces după 24 de ore de la constatare. Este important ca după deces să anunți angajatorul persoanei decedate sau alte instituții din care el făcea parte.

În condiții suspecte de deces, precum accidentul, uciderea, suicidul sau descoperirea trupului neînsuflețit, trebuie neapărat să anunți Poliția. În acest caz nu trebuie să atingi decedatul sau obiectele din cameră înainte de sosirea organelor abilitate.

După constatarea decesului, medicii legiști trebuie să se ocupe de îmbălsămarea decedatului, toaletarea lui și pregătirea pentru depunere în sicriu. În tot acest timp, trebuie să te ocupi de organizarea unei ceremonii de înhumare. Dacă ai apelat la firma de servicii funerare, atunci specialiștii se vor ocupa de toată procedura. Ulterior, decedatul este transportat la capelă unde urmează slujba de priveghi.

Acte necesare în caz de deces acasă

Documentele de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit ceremonia înmormântării nu sunt diferite de cele în cazul decesului la spital, de exemplu. După obținerea certificatului constatator de deces de la medicul de familie sau medicul legist, trebuie să te ocupi de obținerea certificatului de deces.

Acesta este eliberat de Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor în baza următoarelor acte:

  • actul de identitate al decedatului;
  • certificatul de căsătorie sau sentința de divorț, dacă este cazul;
  • certificatul de naștere;
  • livretul militar, după caz;
  • actul de identitate al persoanei care declară decesul;
  • document care atestă gradul de rudenie cu persoana decedată.

Odată cu eliberarea certificatului de deces se oferă și adeverința de înhumare care atestă că defunctul poate fi înmormântat, incinerat sau depus în cavou.

Iar pentru a beneficia de un loc de veci pentru cel drag decedat, se va întocmi un dosar care conține certificatul de deces, adeverința de înhumare și actul de identitate al solicitantului. Odată concesionat locul de veci, el poate fi reutilizat la interval de 7 ani de către alți membrii ai familiei care au decedat.

Obținerea ajutorului pentru înmormântare în caz de deces acasă

Legislația nu impune acordarea ajutorului de stat pentru înmormântare doar în anumite cazuri de deces. Cu alte cuvinte, nu contează felul în care a decedat o persoană, întrucât familia poate beneficia de suma oferită drept ajutor. Singura excepție este cazul de repatriere unde nu se oferă ajutor de la stat pentru a aduce acasă persoana decedată în străinătate.

Așadar, dacă decesul s-a produs acasă, familia defunctului poate depune cerere de oferire a ajutorului de înhumare. Iată care sunt actele necesare pentru obținerea ajutorului:

  • certificatul de deces;
  • cerere pentru acordarea ajutorului de înmormântare;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documente care atestă rudenia cu defunctul;
  • adeverință de la angajatorul decedatului care să ateste deținerea unui loc de muncă;
  • documente care atestă că solicitantul a acoperit costurile înmormântării.

De regulă, ajutorul pentru înmormântare se oferă pentru persoanele asigurate la stat și pentru pensionari. Totuși, există și posibilitatea acordării ajutorului în cazul în care copii, părinții sau soții persoanelor asigurate au decedat.

Funero este alături de tine în momentele grele. Îți oferim sfaturi și ajutor pentru a trece cu bine prin perioada de doliu și ne ocupăm cu servicii funerare complete.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.