Ce este pașaportul mortuar, când ai nevoie de el și cum îl obții

Etichete:
No items found.

Dacă trebuie să te ocupi de repatrierea celor dragi care au decedat în străinătate, există o serie de acte de care ai nevoie. Printre ele este și documentul fără de care nu se poate realiza transportul decedatului. Așadar, este nevoie de pașaportul mortuar.

Pentru că firmele de repatrieri sunt cele care asigură transportul defunctului în țara natală, tot ele se ocupă cu obținerea actelor de care e nevoie. În articolul de astăzi îți vom explica ce este pașaportul mortuar, în ce cazuri este necesar și cum poate fi obținut.

Ce înseamnă pașaport mortuar

După cum îi spune și denumirea, pașaportul mortuar este un document care permite repatrierea unei persoane decedate. Cu alte cuvinte, el atestă că defunctul poate fi adus în țara natală întrucât îndeplinește toate condițiile necesare procesului de repatriere.

Pașaportul mortuar deține informații cu privire la defunct și decesul său. De exemplu, în pașaport se găsesc:

  • data nașterii și data decesului;
  • motivul decesului;
  • aprobare de repatriere în conformitate cu normele țării în care a avut loc decesul;
  • mențiuni cu privire la condițiile de transport și îmbălsămare;
  • aprobare de înhumare cu mențiunea că defunctul nu a făcut sau nu mai face parte din ancheta decesului.

Pașaportul mortuar: când este necesar?

În cazul în care decesul celui drag s-a produs în străinătate, este necesară obținerea pașaportului mortuar. Iar primul pas pe care trebuie să îl faci este să contactezi o firmă de repatrieri. Specialiștii sunt cei care se vor ocupa de transportul persoanei și de procurarea tuturor actelor.

Totuși, pașaportul mortuar nu este necesar dacă decesul s-a produs pe teritoriul țării, însă în alt oraș. În acest caz este necesar ajutorul unei firme de repatrieri care să transporte trupul neînsuflețit în condiții potrivite. Astfel, este nevoie de o autorizație de transport mortuar pe care o iei de la firma de servicii funerare.

De asemenea, pașaportul mortuar nu este necesar în toate cazurile de deces în străinătate. De exemplu, dacă familia decedatului nu își permite să acopere cheltuielile repatrierii, Ambasada României în țara unde s-a produs decesul se ocupă de organizarea înmormântării defunctului în apropierea locului de deces. În acest caz, obținerea pașaportului mortuar nu este necesară.

Dacă dorința defunctului sau a familiei sale se rezumă la incinerarea trupului neînsuflețit, atunci procesul se desfășoară pe teritoriul țării în care are loc decesul. Ulterior, urna cu cenușă poate fi repatriată către familie, iar în acest caz nu este necesar pașaportul mortuar.

De ce nu este necesar pașaportul mortuar în cazul incinerării?

Trupul neînsuflețit trebuie să fie îmbălsămat corespunzător pentru ca procesul biologic de descompunere să nu pună în pericol sănătatea persoanelor. De aceea, este nevoie de un aviz de îmbălsămare conformă pentru a obține pașaportul mortuar.

Întrucât cenușa nu prezintă riscuri biologice după procesul de incinerare, pașaportul mortuar nu este necesar la repatrierea urnei în țara natală. Mai mult decât atât, urna cu cenușa defunctului nu necesită un spațiu de depozitare atât de mare pentru a fi repatriată, iar condițiile de transport nu trebuie să fie speciale.

Cum poți obține pașaportul mortuar în caz de repatrieri

Eliberarea pașaportului mortuar se face de către Consulatul României din țara în care a avut loc decesul. În acest caz, sunt necesare următoarele documente:

  • documentul de identitate românesc al persoanei decedate, în original;
  • certificat de deces eliberat de Serviciul de stare civilă al țării respective;
  • actul de îmbălsămare;
  • autorizația de înhumare;
  • autorizaţia de transport;
  • dovada că familia defunctului dispune de un loc de veci și că înhumarea poate avea loc în cimitirul respectiv;
  • itinerariul sicriului.

Pentru ca tu să îi poți avea pe cei dragi acasă, Funero este alături de tine cu servicii complete de repatriere. Îți oferim sfaturi și ajutor pentru a putea trece prin momentele nefericite. Iar pentru a le menține vie amintirea, aprinde o lumânare virtuală în Memorialul Funero pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.