Obiceiuri și Tradiții de Înmormântare

Etichete:
No items found.

Înmormântarea este un moment solemn și încărcat de emoție în care comunitatea se adună pentru a-și lua rămas-bun de la cei dragi și pentru a oferi sprijin celor lăsați în urmă. Obiceiurile de înmormântare sunt adânc înrădăcinate în tradiție și reflectă atât credințe religioase, cât și aspecte culturale specifice.

Desfășurarea programului de înmormântare 

În România, majoritatea populației practică creștinismul ortodox, iar înmormântarea are loc în conformitate cu tradițiile religioase. În cele mai multe cazuri, slujba de înmormântare se desfășoară la biserica aleasă de către familia îndoliată. 

În timpul ceremoniei de înmormântare, preotul citește necrologul decedatului. Așadar, e necesar ca cineva din familie să întocmească discursul mortuar. În el se precizează câteva aspecte legate de viața celui trecut în neființă precum:

  • educația și viața profesională;
  • valorile și principiile morale;
  • moștenirea spirituală;
  • familia pe care a avut-o;
  • felul în care va rămâne în amintirea celor vii.

Slujba este încheiată, mai apoi, la locul de veci, unde familia îți ia un ultim rămas bun. 

Îmbrăcămintea adecvată și perioada de doliu 

De regulă ținuta adecvată pentru acest tip de eveniment este îmbrăcămintea neagră, monocromă. În aceste circumstanțe hainele pe care le alegi ar trebui să fie cât mai modeste pentru a-ți arăta respectul față de familia îndoliată. 

Nu există o perioadă de doliu stabilită de către biserică deoarece acest aspect este unul foarte personal. Însă, tradiția spune că în cazul în care a decedat un soț, soțioe, copil sau părinte perioada de doliu ar trebui să fie timp de un an, iar dacă persoana care a decedat a fost un prieten doliul se ține timp de 40 de zile. 

Coliva și Pomană

Coliva reprezintă un aliment tradițional pregătit în timpul doliului și este oferită celor care iau parte la înmormântare. Este un simbol al vieții eterne și al nemuririi sufletului. De asemenea, se obișnuiește ca familia să ofere pomană, adică să ofere mâncare și băuturi celor prezenți la înmormântare. Perioada pandemiei a adus o nouă tradiție cu privire la mâncarea de pomană, adică din anul 2020 familiile oferă pachete de pomană.

Coroane Florale

Coroanele sunt pregătite pentru a fi puse la mormânt din partea familiei și a prietenilor apropiați pentru a-și lua un ultim rămas bun de la persoana trecută în neființă. 

De cele mai multe ori coroanele sunt confecționate din flori naturale care au un aspect mai elegant, dar există și opțiunea unor coroane din flori artificiale care rezistă o perioadă mai lungă.  

Tradiții Regionale

În diverse regiuni ale țării, pot exista diferențe semnificative în ceea ce privește obiceiurile de înmormântare. De exemplu, în Maramureș, se păstrează unele tradiții vechi precum plânsul în gura sobei, în timp ce în Moldova se pune un accent deosebit pe colindele tradiționale rostite la mormânt.

În unele regiuni ale țării se pun bani în sicriu pentru ca defunctul să aibă cu ce plăti vămile. În alte zone ale țării, însă, se îndepărtează toate obiectele pe care persoana decedată le purta. Inelele, ceasul, verigheta sau lănțișorul nu se pun în sicriu. Obiceiul simbolizează ruperea de lumea pământească și de viața de aici.

Echipa Funero este alături de tine. În cazul unui deces ne poți contacta la numărul: 0736 986 986, pentru a afla mai multe detalii.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.