Care este procesul de repatriere din Austria?

Etichete:
No items found.

Confruntarea cu pierderea unei persoane dragi în străinătate aduce cu sine numeroase provocări cu care trebuie să ne confruntăm. În acest context, procesul de repatriere din Austria necesită abordarea cu răbdare și atenție.

Recomandăm cu căldură să apelați la serviciile unei firme funerare cu expertiză în gestionarea acestor situații delicate. Funero reprezintă sprijinul ideal pentru familiile care doresc să își conducă cei dragi pe ultimul drum în Austria.

1. Actele pe care trebuie să le pregătești 

  • Pașaport/buletin decedat (copie)
  • Pașaport/buletin aparținător, (un membru de familie de gradul 1) 
  • Date necesare: 
  • locul unde a avut loc decesul 
  • morga unde se află decedatul 
  • data decesului 

În cazul în care se ocupă o agenție funerară de procesul de repatriere din Austria vei avea nevoie și de o împuternicire prin care îți oferi acordul pentru ca agenții funerari să poată solicita documentele necesare și să preia decedatul. Documentul va fi întocmit de către agenția funerară cu care decizi să colaborezi, iar mai apoi tu vei semna actul

2. Primii pași care trebuie luați după deces

În aceste clipe primii pași sunt cruciali pentru a dicta întregul demers al procesului de repatriere. De aceea ar fi cel mai înțelept să apelezi la o agenție funerară cu experiență în repatrieri decedați. Ei se vor ocupa de toate demersurile pe care le vom aminti mai jos. 

Dacă decesul a avut loc la domiciliu, medicul de familie are responsabilitatea de a emite certificatul medical constatator, cunoscut în Austria ca Todesbescheinigung. Acesta este documentul oficial în care este specificată cauza decesului. În caz de deces la spital, acest certificat este eliberat de către medic.

După ce se obține Todesbescheinigung, următorul pas este înregistrarea la Standesamt (Starea Civilă). Aici se va înregistra certificatul de deces.

Pentru eliberarea certificatului de deces este nevoie de următoarele documente:

  • Certificatul medical constatator (Todesbescheinigung)
  • Actele decedatului: certificat de căsătorie, de naștere, act de identitate
  • Actele persoanei care declară decesul: act de identitate 

Certificatul de deces este eliberat în două exemplare: unul în limba germană și unul internațional (tip C). Cel internațional nu necesită traducere suplimentară în momentul transcrierii în România.

3. Pașaportul Mortuar 

Acest document se va înregistra la Institutul de Sănătate publică, iar actele pe care trebuie să le pregătești sunt:

a) certificatul de deces;

b) ultimul document de identitate al defunctului și, după caz, alte acte care atestă că acesta era cetățean român la momentul decesului sau că a deținut cetățenia română în timpul vieții;

c) autorizația de transport eliberată de instituțiile de sănătate publică din statul de reședință;

d) aprobarea de înhumare din partea autorităților judiciare locale competente, care să ateste că nu mai sunt necesare investigații medico-legale asupra cadavrului, în situația în care moartea a survenit din cauze violente sau necunoscute;

e) dovada eliberată de administrația cimitirului din România, din care să rezulte că familia defunctului dispune de un loc de veci și că înhumarea poate avea loc în cimitirul respectiv;

f) documentul de identitate al persoanei care solicită eliberarea pașaportului mortuar, însoțit, după caz, de procură în formă autentică din partea rudelor defunctului.

 

4. Cât durează procesul de repatriere?

În situația unei repatrieri, atât durata cât și costurile implicate pot varia considerabil, și asta din mai multe motive.

Prețurile sunt calculate în funcție de distanța parcursă și de sicriul pe care îl vei alege. Fiecare cerere este tratată individual, oferindu-se oferte personalizate.

În ceea ce privește durata procesului de repatriere, există factori diverși care pot influența acest aspect. Un exemplu ar fi intervenția poliției în cazul unui deces suspect, ceea ce poate adăuga câteva zile întregului proces. Intervenția poliției într-un caz de deces implică desfășurarea unei anchete. 

Astfel, dacă cazul nu este un deces suspect și nu este nevoie de intervenția poliției procesul de repatriere va fi efectuat într-un interval de 5-7 zile.

5. Ce este inclus în procesul de repatriere?

Pachetele de servicii includ:

  • transportul
  • sicriul, pe care îl poți alege pe site-ul nostru 
  • documentația necesară pentru a aduce trupul neînsuflețit acasă

Echipa Funero este alături de tine. Dacă ai pierdut un om drag în Austria, ne poți contacta pentru repatriere decedați Austria la numărul de telefon 0728 724 724.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.