Constatare deces la domiciliu sau la cine trebuie să apelezi

Etichete:
No items found.

Un eveniment precum decesul cuiva important din viața ta necesită, înainte de toate, acceptarea reacțiilor emoționale copleșitoare care apar și, apoi pregătirea propriu-zisă pentru ceremonia funerară.

Constatarea decesului este primul pas care trebuie urmat pentru ca ritualul funerar să se desfășoare conform normelor în vigoare, indiferent că alegi înmormântarea tradițională sau servicii de incinerare. De asemenea, aceeași regulă se aplică și când discutăm despre decesul în străinătate.

Un alt aspect care merită menționat și despre care vom discuta astăzi este constatarea decesului la domiciliu. Probabil știi că decesul nu se petrece doar la spital sau azil, unde procedurile se derulează mai repede. Evenimentul se poate petrece fie la locul la muncă în urma unui accident, fie în străinătate sau acasă.

Cum procedezi sau la cine trebuie să apelezi pentru constatarea decesului la domiciliu? Există proceduri în plus care trebuie urmate și pe care e necesar să le cunoști în amănunt?

Constatarea decesului la domiciliu în străinătate

Așa cum am precizat mai sus, pentru ca ceremonia funerară să se desfășoare fără impedimente, se începe cu constatarea decesului.

Constatarea decesului presupune stabilirea că persoana în cauză este decedată și nu mai prezintă semne de viață. În acest caz, se verifică semnele vitale (puls, respirație, tonus muscular, etc) precum și apariția semnelor care indică decesul, cum ar fi rigiditate post-mortem.

În străinătate, de exemplu, este ideal să se realizeze cât mai repede acest pas. De ce? Pentru că, după constatare și eliberarea actelor de deces, urmează repatrierea. Iar acest proces poate să dureze destul de mult timp din cauza procedurilor diferite din fiecare țară.

În străinătate, când cineva decedează la domiciliu, indiferent că discutăm despre deces subit, din cauza unei boli sau din cauza bătrâneții, primul pas care trebuie făcut este apelarea serviciilor de urgență. Apoi, în urma verificării semnelor vitale, un medic va putea constatat decesul.

Cine realizează constatarea decesului la domiciliu în țară

Procedura constatării decesului la domiciliu în țară se aseamănă puțin cu cea din străinătate. Numai că, în străinătate, trebuie neapărat să apelezi serviciul de urgență. În România, poți apela direct medicul de familie, care poate constata decesul.

Însă, dacă ai avut de-a face cu un deces subit din cauza unui accident casnic sau alte cauze medicale, este indicat să apelezi 112 pentru a se stabili exact circumstanțele și cauza decesului. De ce? Pentru că un deces subit poate fi încadrat la moarte suspectă, iar procedurile diferă.

Atunci când discutăm despre constatarea decesului, trebuie să avem în minte că nu oricine poate realiza această procedură. Singurele persoane avizate sunt următoarele:

Practic, atunci când pierzi pe cineva drag, îți recomandăm să apelezi la medicul de familie. Dacă acest lucru nu este posibil, te pot ajuta medicul de pe ambulanță sau medicul colaborator al echipei de servicii funerare.

Funero, servicii de constatare deces la domiciliu

Pentru un rămas bun liniștit, este recomandat să ai în vedere și serviciul de constatare deces la domiciliu pe care îl oferă firmele de pompe funebre. Echipa Funero te poate ajuta cu sfaturi și îndrumare.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.