Care este procesul de repatriere din Spania?

Etichete:

Pierderea unei persoane dragi este întotdeauna o experiență dificilă și emoțională, iar când acesta are loc în afara țării apar și mai multe lucruri de gestionat. 

Repatrierea decedaților este un proces delicat și complex, care necesită atenție și îndeplinirea anumitor cerințe administrative.


În acest articol vom discuta despre procesul de repatriere din Spania, de la documentație până la transportul persoanei decedate înapoi acasă. 

1. Documentele pe care trebuie să le pregătești 

  • Pașaport/buletin decedat (copie)
  • Pașaport/buletin aparținător, (un membru de familie de gradul 1) 
  • Date necesare: 
  • locul unde a avut loc decesul 
  • morga unde se află decedatul 
  • data decesului 

De ce este recomandat să ceri ajutorul unei agenții? O firmă funerară, precum Funero, are experiența a sute de repatrieri și a mii de kilometrii parcurși. 

2. Care sunt pașii care trebuie urmați?

În primul rând, trebuie contactat spitalul în care se află decedatul (în cazul în care decesul a avut loc la spital)  sau firma din Spania care a preluat trupul (în cazul în care decesul a avut loc la domiciliu). De aici vom solicita Certificatul medical constatator. E nevoie de acest document ca să putem solicita Certificatul de deces.

În al doilea rând, pentru ca transportul să poată avea loc este nevoie ca să procurăm anumite acte, iar acestea sunt:

  • Certificatul de deces
  • Certificatul de îmbălsămare
  • Pașaportul mortuar 

3. Diferența în procesul de repatriere din Spania față de alte țări europene

În cazul unei repatrieri din țări precum Belgia, Anglia, Norvegia, Germania, și multe altele, Funero se ocupă de întregul proces. Însă, în cazurile din Spania, suntem nevoiți să colaborăm cu agenții locale de servicii funerare private pentru a efectua procesul de îmbălsămare.  

Ce este procesul de îmbălsămare? Este o practică care are ca obiectiv oprirea procesului de putrefacție și conservarea celor trecuți în neființă. Doar după ce această procedură a fost efectuată de o firmă locală, se poate transporta persoana decedată înapoi în țară.

4. Cât durează procesul de repatriere?

Perioada acestui proces poate varia în funcție de:

  • durata întocmirii documentelor
  • dacă decesul are loc în mod subit cazul este transferat la poliție, astfel transportul defunctului este amânat până când ancheta va fi finalizată



5. Se primește ajutor financiar în cazul unei repatrieri?

Procedura de repatriere din Spania este una costisitoare, iar pentru familiile îndoliate uneori costurile sunt peste așteptări. Întregul proces de repatriere poate ajunge la sume variate care depind de mai mulți factori, precum:

- distanța parcursă de agenția funerară

- pachetul ales de familie

- taxele percepute de instituțiile din Spania

- dacă decesul a avut loc la spital sau la domiciliu

Deși statul nu asigură ajutor financiar pentru repatrierea decedaților, familia poate beneficia de ajutor pentru înhumare, dacă:

- defunctul a fost angajat sau pensionar în România, la momentul decesului

- o rudă de gradul întâi beneficiază de pensie sau este angajat în Romania, la momentul decesului

În aceste două situații, aparținătorul (rudă de gradul 1 al defunctului) trebuie să întocmească un dosar care se depune la Casa Județeană de Pensii. Dacă dorești să aflii mai multe detalii despre actele care trebuie pregătite și care sunt criteriile pe care este necesar să le împlinești citește articolul: ajutorul de deces în anul 2024.

Dacă ai pierdut un om drag în Spania, sau oriunde în Europa, Funero este partenerul tău de încredere. Astfel, ne poți contacta pentru repatriere decedați la numărul de telefon 0728 724 724.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.