Calendarul pomenilor. Când trebuie să te pregătești pentru pomenirea decedatului

Etichete:
No items found.

Odată cu finalizarea ceremoniei de înhumare a defunctului, urmează masa pomenii la care sunt invitați cei care au participat la înmormântare. De regulă, pomana se face sub forma unei mese servite fie la un local, fie acasă la familia răposatului. De asemenea, există și posibilitatea oferirii unor pachete cu mâncare în locul mesei.

Acest ritual se face în mod repetat, după datini sau după ceea ce spune Biserica. Așadar, există un calendar al pomenilor pe care trebuie să îl cunoști.

Când se fac pomeni pentru persoanele decedate?

Pomana este un act de binefacere către cei vii, în numele celui răposat. Cu alte cuvinte, această milostenie se face pentru ca cel răposat să adune fapte bune după trecerea în neființă. De aceea, oamenii care au participat la slujba de înmormântare nu trebuie să refuze pomana, ci să o accepte.

Prima pomană se face imediat după finalizarea înmormântării, unde preotul vine și sfințește bunurile care sunt aduse spre oferire. Ulterior, pomana se repetă la 3 zile după înmormântare, acasă la familia sau apropiații răposatului. Rămâne la alegerea rudelor dacă aleg să pregătească o masă sau pachete cu mâncare. 

Următoarea pomană se face la 9 zile de la deces, marcând trecerea sufletului celui decedat mai departe în călătoria spirituală înainte de Judecata de Apoi. Așadar, familia oferă din nou bunuri sau mâncare în numele răposatului.

Apoi, la 40 de zile de la deces, perioadă care marchează încheierea călătoriei sufletului, se oferă de pomană și se cheamă preotul care sfințește masa și spune o rugăciune pentru sufletul răposatului.

După aceste zile, rămâne la alegerea familiei să mai organizeze mese pentru pomană. De regulă, se fac în fiecare an care marchează decesul persoanei. De asemenea, cu prilejul zilelor de sărbătoare precum Sâmbăta Morților, se poate da din nou de pomană.

Mai mult, se mai poate da de pomană cu ocazia:

  • Sâmbetei lui Lazăr, sărbătoare care celebrează Învierea;
  • Paștele Morților, adică luni și marți după Duminica Tomei;

Totuși, nu se oferă de pomană în zilele de duminică sau în zilele de sărbători de peste an.

La 7 ani de la moartea celor dragi se organizează slujba de dezgropare a decedaților, unde preotul se roagă împreună cu familia pentru odihna sufletului. După slujbă se sfințește masa pomenii sau după caz, pachetele pentru pomană.

Masa de pomană pentru defunct: ce nu trebuie să lipsească

Tradiția spune că pentru pomana de după înmormântare, masa trebuie să conțină:

  • Platou cu colivă;
  • Vin;
  • Mâncare.

La masă, preotul stropește cu vin coliva care se împarte persoanelor venite la slujba de înmormântare, iar mâncarea o sfințește printr-o rugăciune. În plus, se obișnuiește să se dea de pomană și obiecte precum:

  • Batiste;
  • Prosoape;
  • Fețe de masă;
  • Pături;
  • Perne;
  • Lenjerii de pat;
  • Colaci;
  • Pahare cu colivă;
  • Vin;
  • Haine noi de mărimea celui decedat sau chiar hainele sale.

Alte tradiții creștine spun că la 7 ani de la deces, familia trebuie să achiziționeze haine care se dau unei persoane de vârstă apropiată cu persoana decedată. Așadar, setul de haine trebuie să fie complet, de la lenjerie la șosete, pantaloni, bluză și încălțăminte.

Cum te ocupi de masa pomenii

În funcție de preferințe și posibilitățile financiare, pomana se poate face sub forma:

  • unei mese la local sau acasă;
  • unor pachete cu mâncare.

Firmele de servicii funerare oferă, pe lângă cele necesare pentru înmormântare, și servicii de catering pentru masa de pomană. Astfel, pentru a câștiga timp și a te putea ocupa de alte aspecte organizatorice cu privire la comemorarea decesului, poți cere o ofertă de servicii pentru pomană.

Funero este alături de tine atunci când treci prin momente de cumpănă. Îți oferim sfaturi și ajutor pentru a trece mai ușor prin evenimente nefericite. Ne ocupăm cu servicii funerare complete pentru ca tu să poți petrece ultimele clipe alături de cei dragi răposați.

Aprinde o lumânare în memoria lor cu ajutorul Memorialului virtual Funero.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.