Cum poți ajuta persoanele care trec prin doliu?

Etichete:
No items found.

În clipele de cumpănă poate fi foarte greu să găsești cuvintele potrivite pe care să le poți oferi persoanei care tocmai a trecut prin decesul unei persoane iubite. 

Aceste momente sunt cele mai dificile zile, săptămâni, luni sau ani prin care cineva trebuie să treacă în viața lui. Este normal ca în aceste clipe să nu știi cum să reacționezi sau cum să îți oferi ajutorul, de aceea suntem aici. Ne dorim să îți oferim câteva sfaturi practice ca să poți fi un ajutor potrivit. 

1. Ascultă fără să oferi sfaturi 

Unul dintre cele mai valoroase cadouri pe care le poți oferi unei persoane care trece prin doliu este o ureche gata să asculte. Ce înseamnă asta? Răspunsul fiecărui om în situații de cumpănă e să vi înaintea persoanei îndurerate cu un sfat pe care îl consideri potrivit sau care te-a ajutat pe tine, însă în aceste clipe sfatul tău este ultimul lucru de care are nevoie. În schimb creează un spațiu sigur pentru el/ea în care să se simtă în siguranță să își verse inima înaintea ta, să îți împărtășească care sunt emoțiile, trăirile pe care le experimentează. 

Ce e important să reții în aceste situații este să nu îi forțezi să îți împărtășească aceste sentimente sau să le oferi sfaturi pe care nici măcar nu le-au cerut, ci să știe că ești tot timpu pregătit să îi asculți, când vor fi ei pregătiți să se deschidă. 

De cele mai multe ori tot ceea ce are nevoie o persoană care a trecut prin decesul cuiva drag este să știe că au un loc sigur unde pot să se deschidă, iar acest proces poate să fie foarte benefic în începutul călătoriei spre vindecare. 

2. Ajută-i să își dea seama că ceea ce simt este normal

Doliul vine cu o sumedenie de emoții, de la tristețe și furie până la confuzie și vinovăție. E important să înțelegi că fiecare persoană trece prin acestea în felul lui. Nu este un model corect după care să te iei în acest proces al doliului. 

În momentele în care se vor deschide față de tine nu încerca să compari călătoria lor emoțională cu a ta sau a altor persoane care au mai trecut prin aceste sentimente. Încearcă să le validezi emoțiile prin recunoașterea durerii lor și amintește-le că ceea ce simt în aceste momente e total normal. 

3. Nu uita să ai răbdare și înțelegător 

Vindecarea este un proces care durează. Fiecare își ia timpul necesar pentru a trece prin emoțiile care vin în urma doliului. Vor veni zile mai bune și zile mai rele iar emoțiile lor se pot schimba de la o zi la alta. Arată-le că ești acolo pentru ei oricând vor avea nevoie de ajutorul tău.   

4. Respectă-le dorințele 

Este important să îți oferi sprijinul, dar uneori vrem să ajutăm mai mult decât ar trebui. Chiar și atunci când ai cele mai bune intenții trebuie să respecți dorințele persoanei îndoliate. Poate vor avea nevoie de mai mult timp singuri sau poate nu vor dori să își discute durerile în anumite momente.

5. Oferă-ți ajutorul

Oferă o mână de ajutor cu sarcini practice pe care le mai au de făcut prin casă, gătește ceva pentru ei sau începe să faci un pic de curat. Gesturi ca și acestea pot să îi ajute cu o parte din responsabilitățile lor și îi ajuți să își poată prioritiza vindecarea. 

Atunci când îți vei oferi ajutorul încearcă să eviți formulări ca și următoarea: Dacă pot să te ajut cu ceva să îmi zici, s-ar putea să nu accepte ajutorul tău pentru că vor crede că va fi o povară pentru tine să îți pui timp de o parte pentru ei. În schimb fi specific și folosește o frază ca aceasta: Mâine am mult timp liber și mă gândeam să trec pe la tine ca să te ajut cu treburile pe care le mai ai de făcut prin casă. Astfel le arăți că oricum ești disponibil și nu ar trebui să faci un efort pentru a-i ajuta. 

Nu este ușor să îi ajuți pe cei care trec prin doliu, este nevoie de empatie, răbdare și mult timp, dar cu toții avem sau vom avea nevoie de ajutor. Așa că cel mai bine în aceste momente dificile este să fim prezenți pentru cei dragi nouă, să le oferim doar ceea ce au ei nevoie, nu ceea ce credem că i-ar ajuta. 

În cazul unui deces, noi ne ocupăm de fiecare detaliu în parte și ne asigurăm că primești ajutorul de care ai nevoie.  Nu ezita să ne contactezi pentru mai multe detalii la: 0736 986 986.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.