Transport persoane decedate în alt județ. Proceduri și costuri

Etichete:
No items found.

Evenimentele din viața unui om nu pot fi întotdeauna programate. Iar atunci când vine vorba de deces, se poate ca el să se întâmple la depărtare de casă sau de familie. Atunci când cei dragi decedează în afara țării, aducerea lor acasă se face cu ajutorul unei firme de repatrieri. Totuși, cum se procedează în cazul persoanelor decedate în alt județ?

Pentru că decesul are loc pe teritoriul țării decedatului, procedura nu este la fel de complexă precum în cazul repatrierilor internaționale. Însă există o serie de documente necesare și lucruri de luat în considerare pentru transportul funerar.

Ce se întâmplă cu persoanele decedate în alt județ?

Indiferent de motivul decesului, transportul defunctului în județul natal este principalul aspect pe care familia îl ia în considerare. Așadar, procedura presupune deplasarea unei firme de transport decedați la locația decesului.

Ei dispun de mașini speciale dotate cu sisteme frigorifice pentru ca defunctul să fie adus în condiții optime pentru înmormântarea sa. Imediat după contactarea firmei de servicii funerare, experții se ocupă de procurarea actelor și ulterior, se deplasează către locul indicat. În cazul în care defunctul nu a fost îmbălsămat deja, firma se poate ocupa de toaletarea completă a defunctului.

După ce decedatul a fost pregătit, el este depus în sicriul ales de către familie. În funcție de distanța pe care trebuie să o parcurgă firma de servicii funerare, procesul transportului poate avea o durată variată. Cu toate acestea, durata transportului este mult mai scurtă decât în cazul repatrierilor datorită distanței mai mici și a numărului redus de documente necesare.

Ce acte sunt necesare pentru transportul decedaților din alt județ?

În ceea ce privește decesul propriu-zis, documentele necesare nu diferă de cazul decesului în județul natal. Cu alte cuvinte, nu sunt necesare acte speciale atât timp cât decedatul se află pe teritoriul țării.

Așadar, iată care sunt documentele necesare în cazul decesului:

 • Certificatul constatator de deces eliberat de organele abilitate din raza municipiului unde a avut loc decesul;
 • Actul de identitate al defunctului;
 • Certificatul de naștere;
 • Certificatul de căsătorie sau sentința de divorț, după caz.

În cazul în care decesul are cauze suspecte și se demarează o anchetă, procesul transportului poate fi amânat. Astfel, este necesar un act care dovedește că defunctul poate fi înmormântat și nu mai este necesar pentru rezolvarea cazului.

Ulterior, în cazul transportului, firma de servicii funerare va întocmi documentele care atestă regulile sanitare și de conformitate pentru transportul funerar. Ulterior, la întoarcerea în județul natal al defunctului, firma de repatrieri se ocupă cu obținerea certificatului de deces.

El se obține de la oficiul Stării Civile din județul defunctului, prin depunerea actelor menționate anterior. În plus, odată cu certificatul este eliberat și adeverința de înmormântare.

Costuri de transport a persoanelor decedate

În cazul transportului decedaților, costurile pot fi destul de ridicate. Bineînțeles, ofertele diferă de la o firmă la alta și în funcție de beneficiile alese de familia decedatului. Transportul trupului neînsuflețit presupune costuri mai mari comparativ cu pachetele obișnuite de servicii funerare.

Așadar, costurile care trebuie achitate în cazul transportului din alt județ depind de:

 • Distanța parcursă de firma de servicii funerare;
 • Oferta făcută;
 • Sicriul ales de familie;
 • Produsele necesare pentru finalizarea ceremoniei de înmormântare;
 • Masa pomenii sau pachetele, după caz.

În ciuda faptului că legislația nu prevede acordarea unui ajutor pentru repatrieri, ajutorul de înmormântare poate fi folosit în cazul transportului funerar. Întrucât prețurile acestei proceduri sunt mai reduse decât în cazul transportului internațional, ajutorul oferit de stat poate acoperi o parte din costuri.

Ajutorul de înmormântare se oferă în baza unor acte specifice și se acordă:

 • În cazul decesului persoanelor asigurate;
 • Pentru persoanele care sunt asigurate și ai căror membrii ai familiei au decedat.

Pentru ca tu să poți petrece clipele finale alături de cei dragi răposați, Funero este alături de tine cu servicii funerare complete. Iar pentru a le menține amintirea vie, aprinde o lumânare virtuală în memoria lor în primul memorial virtual din România.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.