De ce se donează toate hainele și bunurile defunctului?

Etichete:
No items found.

Decesul este considerat în religia ortodoxă ca fiind trecerea de la lumea pământeană la lumea spirituală. Iar pentru a ajunge într-un loc mai bun, Biblia spune că viața pe pământ trebuie să fie curată, dreaptă și plină de fapte bune. Chiar și faptele bune făcute după moarte, în numele defunctului sunt adunate. De aceea, este bine să dai de pomană sau să donezi hainele și bunurile celui decedat.

Pentru că obiceiurile la înmormântări diferă în funcție de zonă, există mai multe perspective cu privire la donarea lucrurilor celui decedat. În articolul de astăzi vom discuta despre tot ceea ce trebuie să știi în legătură cu donarea hainelor și pomana în numele răposatului.

Se donează sau nu hainele și bunurile decedatului?

Este de înțeles că atunci când un om trece în neființă nu ia cu el obiectele materiale. Și pentru că niciodată nu se știe când viața cuiva se încheie, toate bunurile sale rămân în grija familiei. Pentru apropiați, lucrurile răposatului pot fi o greutate în trăirea doliului. Din acest motiv, ei aleg să doneze hainele sau obiectele către alte persoane.

Unii oameni spun că lucrurile defunctului se donează până la împlinirea celor 40 de zile de la deces pentru ca faptele bune să se adune în numele răposatului. În alte cazuri, se spune că bunurile nu se dau până când decedatul nu primește verdictul Judecății de Apoi, întrucât nu își poate găsi liniștea și nu poate părăsi lumea pământeană.

Biblia nu spune dacă se poate sau nu să se doneze hainele decedatului, însă faptele bune în numele defunctului sunt încurajate. Așadar, nu este neapărat ca obiectele date de pomană să fi aparținut răposatului, ci să fie date în numele său.

De regulă, obiectele care se oferă spre pomană sunt casnice, pentru ca celui care le primește să îi fie utile cât mai mult. De exemplu, poți da de pomană:

  • Căni;
  • Prosoape;
  • Pături;
  • Batiste;
  • Fețe de masă;
  • Lenjerii de pat;
  • Farfurii cu mâncare.

De ce este bine să donezi lucrurile defunctului?

Alegerea de a dona hainele sau bunurile defunctului are legătură cu împlinirea faptelor bune pentru căința sufletului celui răposat. Dar și pentru ca familia să aibă o călătorie spre acceptare mai lină.

Amintirea celui decedat poate fi greu de păstrat fără ca durerea să fie resimțită. Iar de cele mai multe ori, obiectele lăsate în urmă au încărcătură emoțională. Pentru o perioadă, detașarea devine cel mai bun remediu pentru combaterea depresiei specifice doliului.

Totuși, nu înseamnă că cel drag răposat a fost uitat. Însă tristețea lăsată în urmă poate fi apăsătoare. O bună modalitate prin care lucrurile pot căpăta o altă energie sau un alt sens poate fi donarea lor. Iar dacă nu știi cui să i le oferi, prietenii sau apropiații decedatului se pot bucura de obiecte. De asemenea, le poți oferi oamenilor nevoiași sau le poți da într-un centru special care se ocupă cu acest serviciu.

Donarea bunurilor defunctului: în ce zile e bine să dai de pomană?

Cele mai cunoscute zile în care se organizează pomană pentru răposat sunt a treia, a noua și a patruzecea zi de la deces. Ele marchează pe rând, trecerea prin Vămile Văzduhului și ajungerea la Rai, coborârea în Iad și în final, Judecata de Apoi.

Practic, în aceste zile se dă de pomană pentru sufletul defunctului astfel încât el să adune fapte bune pentru odihnă veșnică. Tot din același motiv, familia se roagă neîncetat pentru ca răposatul să ajungă la Ceruri. Totuși, nu este greșit să se ofere obiecte sau alimente de pomană și în alte zile, cât timp ele sunt date în numele defunctului.

Serviciile funerare complete îți asigură liniștea în perioada doliului. Alege Funero ca partener de drum, iar noi ne ocupăm de tot ce presupune ceremonia înmormântării. Te ajutăm să îi conduci pe ultimul drum în mod demn. Iar pentru ca amintirea lor să fie eternă, aprinde o lumânare în primul Memorial virtual din România.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.